Ubistva Srba

Podignuta optužnica protiv Dudakovića

  • 11.10.2018. 19:04

Atif Dudaković i još 16 pripadnika 5. korpusa Armije BiH terete se za ubistva više od 300 Srba, najviše civila, uglavnom starije životne dobi. Među ubijenim je bilo i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni, navodi se u optužnici, koju je Tužilaštvo BiH podiglo nakon višegodnišnje istrage. 

Tijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima se još traga. Tužilaštvo će optužbe dokazivati saslušanjem čak 447 svjedoka i šest stručih vještaka i sa više od 1100 materijalnih dokaza. Optuženi se terete i za progone i zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u zapadnoj Krajini, kao i za uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. 

"Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin," saopšteno je iz tužilaštva.
 
Osim Dukakovića, optuženi su, između ostalih, i Ekrem Dedić,Sanel Šabić, Safet Salihagić, Adis Zjakić. U javnosti su se ranije pojavljivali brojni dokazi o zločinima 5. korpusa, pa i nije najasnije zašto se toliko odugovlačilo sa podizanjem optužnice. 

O strahotama svjedoče i brojni video zapisi na kojima Dudaković poziva na ubistva, paljenja i progon svega što je srpsko. Dudaković je uhapšen krajem aprila, kada je i intezivirana istraga za zločine nad Srbima. Priveden je sa još nekoliko osoba, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode. Iz Republike Srpke upozoravaju da se proces ne smije pretvoriti u farsu, kao i brojni drugi, kada su u pitanju zločini nad Srbima. 

"Uhvaćena su visokopozicionirana lica, neki članovi SDA, neka lica su i odlikovana "Zlatnim ljiljanom", dakle radi se o visokopozicioniranom licu. Očekujemo da sud potvrdi optužnicu u skladu sa svim dokaznim materijalima jer smo u potpunosti upoznati sa ovim  predmetom. Konačan ishod ovog predmeta trebala bi biti dugotrajna kazna zatvora za Dudakovića i svih 16 lica koji su sa njim obuhvaćeni optužnicom. Ja sam srećan i zadovoljan što je podignuta optužnica, ali uvijek postoji strah, kada je u pitanju Sud BiH," rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog cetra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Tuzilastvio je optužnicu proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje. U roku od sedam dana trebalo bi biti jasnije da li će i kada početi proces protiv Dudakovića i još 16 pripadnika 5. korpusa. Sudeći po najavama o broju svjedoka i materijalnih dokaza, proces bi mogao potrajati, ali iz Srpke uvjeravaju da bi se morao završiti osuđujućom presudom.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.