SUD BiH

Početak suđenja generalu Milomiru Savčiću 23. marta

  • 10.03.2020. 19:48

Dinamika suđenja u procesu protiv generala Milomira Savčića utvrđena je danas na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

Uvodne riječi i čitanje optužnice zakazano je za 23. mart. Savčićev advokat kaže da će tužilac, po onome što je danas izložio, vući predmet najmanje tri godine.

"97 svjedoka uživo će biti saslušano i tužilaštvo je planiralo da za te svjedoke traži 190 radnih sati. Što prema odluci Sudskog vijeća znači da se i odbrani daje toliko sati", istakao je Miodrag Stojanović, advokat generala Miodraga Savčića.

Sud je Tužilaštvu sugerisao da se broj svjedoka smanji, a sporna je bila i odluka Tužilaštva da predstavi šest svjedoka pod pseudonimom, sakrivši tako njihov identitet od Suda i odbrane. Jedan od šest anonimnih svjedoka Tužilaštva je bio i u Haškom tribunalu, od kojeg još uvijek nije dobio dozvolu za svjedočenje.

"Sud je trebao u istrazi ovim svjedocima dodijeliti mjere zaštite, a ne da ih vi štitite dodjeljujući im pseudonim, ali sad je tako kako je. Vi ćete do ponedjeljka dostaviti Sudu prijedlog za sve ove svjedoke da im se dodijele mjere zaštite", rekla je Željka Marenić, sudija Suda BiH.

Nespremnost Tužilaštva pokazao je još jedan propust.

"Drugi ozbiljan propust jeste činjenica da, vidjeli ste danas navedene svjedoke iz optužnice, koji imaju imunitet i za koje još uvijek nije dato odobrenje da im se skine imunitet", naglasio je Miodrag Stojanović, advokat generala Miodraga Savčića. 

Stojanović smatra da su četiri svjedoka sa imunitetom pripadnici Holandskog bataljona koji za svjedočenje na Sudu BiH još uvijek nisu dobili odobrenje holandske Vlade. Svi propusti Tužilaštva svjedoče o brzini postupanja u predmetu protiv generala Savčića, kaže Stojanović. 
Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici. Savčić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ocijenio je ranije da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske. 

Na ročištu o izjašnjenju o krivici održanom 10. februara Savčić je rekao da nije kriv, i da je optužnica Tužilaštva potpuno izmišljena.   

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином