Apelaciono vijeće Suda BiH

Početak novog suđenja Mahmuljinu 7. decembra

  • Извор: СРНА
  • 30.11.2021. 15:25

Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je za 7. decembar početak novog suđenja nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, kojem je ranije poništilo prvostepenu presudu od 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine mudžahedina na području Vozuće i Zavidovića.

Nakon današnjeg žalbenog postupka na kojem su izneseni prijedlozi Tužilaštva i odbrane, Apelaciono vijeće se odlučilo za provjeru iskaza određenih svjedoka, koji se tiču elementa znanja Mahmuljina o tim događajima.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku.

Odbrana se žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana su predložili reprodukovanje više dokaza, ali je Sudsko vijeće procijenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svjedoka, pet po prijedlogu Tužilaštva i tri koje je predložila odbrana.

Vijeće je odlučilo da se reprodukuju iskazi svjedoka Tužilaštva Fadila Hasanagića, Sejfulaha Mrkaljevića i zaštićenih svjedoka "S-8", "S-9" i "S-10", te svjedoka odbrane Fuada Zilkića, Ahmeda Odžakčića i Šaćira Arnautovića.

"Odluka je usmjerena na ekonomičnost vođenja postupka, jer nema potrebe u drugostepenom postupku ponavljati cijeli postupak. Ključno je da će se uvažena žalba reprodukovati", rekla je novinarima nakon ročišta Mahmuljinov branilac, advokat Vasvija Vidović.

Na ročištu 7. decembar biće reprodukovan iskaz svjedoka Tužilaštva BiH, bivšeg komandanta 35. divizije Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Fadila Hasanagića.