Na dnevnom redu usvajanje agende

Počeo Samit na Jahorini, plenarna sesija šefova delegacija

  • 09.07.2019. 09:44

Na Jahorini je jutros plenarnom sesijom šefova delegacija i uvodnim obraćanjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Šefika Džaferovića i Željka Komšića počeo samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/.

Dnevnim redom ovog skupa predviđeno je usvajanje agende samita SEECP-a, a potom i obraćanje šefova delegacija učesnica samita, te usvajanje deklaracije. 

Među učesnicima samita su predsjednik Turske Redžip Tajip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Iljir Meta, premijer Bugarske Bojko Borisov. 

Samitu prisustvuju i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac, predstavnik Moldavije Oleg Culea, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu i zamjenik generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angelina Ajhorst. 

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče da je proces saradnje uspostavljen prije značajnog broja godina i da je BiH ove godine predsjedavajuća, kao i da je ovo završni sastanak predsjedavanja. 

Prema njegovim riječima, neke od važnijih tema ovog sastanka su inicijative u vezi saradnje u pogledu očuvanja mira, saradnje na ekonomskom planu, te na razvoju infrastrukture. 

On je dodao da će u fokusu ostati potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira. 

Dodik je potvrdio da su urgentne tačke i pitanje odnosa Beograda i Prištine, kao i činjenica da u BiH još nije uspostavljena struktura Savjeta ministara onako kako to traže izborni rezultati, zbog čega su zaustavljeni skoro svi regonalni, pa i evropski procesi u kojima BiH učestvuje. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.