Počelo prebacivanje migranata iz Bihaća u kamp Lipa

  • 21.04.2020. 17:55

U red, jedan po jedan u dezinfekcioni tunel, svako dobija masku i rukavice. Tako je izgledao prijem prve grupe migranata u kamp Lipa.

Više od stotinu ih je danas prebačeno iz Bihaća i to su oni bez smještaja koji su lutali ulicama. Dvojici je izmjerena povišena temperatura. Oni će pod poseban nadzor.

Migrantski kamp u srpskom selu Lipa napravljen je za samo mjesec dana. Postavljeno je na desetine šatora za njihov smještaj. Između ostalog, u jednom od šatora biće improvizovana trgovina sa poštom. 

Ranije se pisalo da servisi za slanje novca u kantonu rade punom parom jer se migrantima konstantno šalje novac, navodno, najviše iz Njemačke. U kamp, u kome će imati i tu uslugu, dovezeni su uz policijsku pratnju. Specijalna policija ih je dočekala uz pripadnike privatnog obezbjeđenja. Svi će oni raditi i na obezbjeđenju kampa. 

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji uputio je danas apel srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, za pomoć u zaustavljanju, kako su naveli, velikobošnjačke politike i izgradnje migrantskog centra na prostoru srpskog sela Lipa. 

I danas stižu reakcije iz Kluba Srba federalnog Doma naroda. Izgradnja kampa u Lipi, kažu, šalje lošu poruku srpskom narodu u tom entitetu, posebno onima koji žive u okolnim srpskim selima i opštinama. Sve je, smatraju, odrađeno Srbima iza leđa. 

"Predstavnici MZ Lipa, susjedne opštine Bosanski Petrovac kao i federalni predstavnici iz reda srpskog naroda apsolutno, o ovakvoj ideji i akciji, nisu konsultovani niti su uključeni", rekao je Aleksandar Štrbac, delegat Kluba Srba u Domu naroda parlamenta FBiH.

Krše se naredbe federalnog Štaba civilne zaštite, između ostalog, o prevozu autobusima, smatra Vasilija Broćeta, ministar zdravlja livanjskog kantona. Kaže da mora da reaguje i sa zdravstvenog aspekta.

"Mi ih preseljavamo i stvaramo uslove za bolji život, a većina u Federaciji nije sredila ni karantine ni mjesta za izolaciju ne možemo pružiti našim ljudima koji žive u FBiH i koji su zdravstveno osigurani", istakla je Vasilija Broćeta, ministar zdravlja livanjskog kantona.

Odluka o izgradnji kampa u Lipi je sramotna, kažu u Udruženju "Povratnici". 

"Migranti su dobili za nepun mjesec dana ono što povratnici čekaju već 25 godina. Migranti imaju internet od 21. marta dok nijedno selo u opštini Bosanski Petrovac nema na takav način. Povratnici u sela imaju i problem sa prevozom djece tokom cijele školske godine i brojne druge probleme koje imamo, a ne rješavaju se godinama", naglasio je Nemanja Davidović, Udruženje "Povratnici". 

Saopštenjem se oglasio i vladika bihaćko petrovački, Sergije. "Zar se na području grada Bihaća, gdje Bošnjaci danas čine 88 odsto stanovništva, čovjekoljublje mora iskazati baš u srpskom selu? Zar nema drugog sela, mjesta i objekta, pa da svi budemo zadovoljni, kao i oni kojima je potrebna naša pomoć? Ili, da li uspon srpsko-bošnjačkih odnosa vrijedi narušavati zbog volje političkih stratega iz bijelog svijeta", upitao je vladika i dodao da je mnogo pitanja, a malo odgovora.

Тагови: