Eufor

Počela vojna vježba "Brzi odgovor 2018"

  • 03.09.2018. 18:29

Komandant Eufora general-major Martin Dorfer i ministar odbrane BiH Marina Pendeš prisustvovali su danas u bazi Butmir u Sarajevu svečanom obilježavanju početka vojne vježbe "Brzi odgovor 2018", na kojoj će učestvovati više od 1.000 vojnika iz osam zemalja.

Obraćajući se okupljenima, Dorfer je istakao da je vježba "Brzi odgovor 2018" najveća u nizu vježbi ove godine, te da je dosta ambiciozna, s obzirom da se izvodi na teritoriji Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta. 

"Nakon uspješno sprovedene prošlogodišnje vježbe, ove godine se ponovo okupljaju agencije za sprovođenje zakona BiH, Oružanih snaga i Eufora da bi uvježbavali planove za vanredne sutuacije, kao i sposobnost da jedni drugima pruže podršku. Namjera nam je da maksimalno iskoristimo mogućnosti ove obuke i maksimalno povećamo izazove koji treba da budu svladani", dodao je Dorfer. 

On je poručio da će ova vježba pokazati da se građani BiH mogu osloniti na zajedničku i kombinovanu posvećenost obezbjeđivanju sigurnog okruženja. 

Pendeševa je rekla da će Ministarstvo odbrane vježbu "Brzi odgovor 2018" iskoristiti da unaprijedi nivo interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH, kao i uvježbavanje operativnih procedura sa pripadnicima oružanih snaga iz država članica EU i NATO-a. 

Današnjoj svečanosti, osim Pendeševe i Dorfera prisustvovali su ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko, te visoki domaći i međunarodni zvaničnici. 

Vojna vježba "Brzi odgovor 2018", koju izvode Oružane snage BiH, organi za sprovođenje zakona i Eufor, je godišnja planska vježba koja je primarno orijentisana za uvježbavanje određenih radnji i procedura vezanih za operacije podrške miru i stabilnom i bezbjednosm okruženju u BiH. 

Oružane snage BiH i ove godine učestvuju u vježbi sa 55 pripadnika pješadije i jednom helikopterskom posadom. 

Vježba će biti održana od 3. do 7. septembra na lokacijama - Aerodrom Sarajevo, Pazarić, Kalinovik, Dubrave-Tuzla, Mrkonjić Grad i Brčko distrikt.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм