Dan odluke

Počela sjednica Predsjedništva BiH o ANP-u

  • 20.08.2019. 11:09

U zgradu Predsjedništva BiH stigao je srpski član Milorad Dodik, kao i predsjedavajući Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić te zamjenik ministra odbrane BiH, Sead Jusić.

U 11 sati je počela redovna sjednica Predsjedništva BiH na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića (DF), a jedina tačka dnevnog reda je Godišnji nacionalni program (ANP). 

U 12 sati će potom biti održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda - imenovanje mandatara za Savjet ministara BiH. 

Interesantno je da su u zgradu Predsjedništva stigli i aktuelni predjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić koji bi danas mogao dobiti svog nasljednika, ali i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

Ishod glasanja i dogovora na prvoj sjednici odrediće i sudbinu druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović (SDA) su ranije poručili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi s ANP-om. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati. 

Ukoliko odluči, Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi s ANP-om i tražiti izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske. Tu će dobiti neophodnu podršku, čime bi pitanje slanja plana u NATO dugo bilo zacementirano.

Ostaje da se vidi da li će na sastanku biti ponuđeno i dogovoreno neko kompromisno rješenje prihvatljivo za sve, što bi značilo i izglasavanje mandatara.