Granica u Zvorniku najčešća ruta za ilegalne migrante

Plivaju preko Drine, pužu preko plinovoda, kriju se u čamcima

  • 22.02.2020. 21:30

Područje Zvornika u posljednje se vrijeme najčešće spominje kao sito kroz koje na granici ilegalno ulaze migranti iz Srbije.

Dolaze noću, preplivaju Drinu, koriste čamce, pokušavaju prijeći trenutno zatvoreni most između dva Zvornika. Probaju sami, ali treba biti realan, najčešće imaju pomoć krijumčara s obje strane granice.

Niži vodostaj

Zvanični podaci kažu da je s područja Zvornika prošle godine od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 6.006 migranata. To je za 25,86 posto više nego godinu prije, a PU Zvornik evidentirao je 619 osoba osumnjičenih da su u našu zemlju ušle bez papira i sumnjivim putevima.

Vide to i Zvorničani, koji grupe migranata zatječu na potezu od gradske zone do graničnog prijelaza Karakaj, ribolovci ih zorom susreću na obalama...

Penzioner Makso Gračanin šeta uz magistralni put i sreće grupe migranata.

- U grupama ih je pet, šest, obično mlađih ljudi, na leđima nose velike rance. Jedno vrijeme smo ih susretali i iz suprotnog pravca, kada su se vraćali u Srbiju jer vjerovatno nisu uspjeli prijeći hrvatsku granicu – kaže Gračanin.

Momčilo Mandić svjedoči da i danas s prozora vidi nevoljnike koji pokušavaju pa i uspijevaju preplivati Drinu.

- Bude ih puno kad je niži vodostaj. Nekad prespavaju na gradskoj plaži u napuštenom objektu. Jednom sam ih vidio kako u sjedećem položaju pužu plinovodnim cijevima na mostu između Zvornika i Malog Zvornika dok ne prijeđu riječni dio i onda skoče na šetalište i nastave kretanje ka Karakaju - priča Mandić.

Breme posla

Zabilježen je slučaj da su migranti, u pokušaju da uđu dublje u teritoriju BiH, na nepristupačnom terenu pali s jednog starog mosta te su im pomoć ukazivali policijski i zdravstveni radnici. Jedan migrant utopio se u pokušaju da prepliva Drinu.

U svemu profitiraju krijumčari. Tokom prošle godine evidentirano je deset slučajeva, ali se sumnja da je broj mnogo veći.

Breme posla sada nose službenici policije i granične policije. Sarađuju odlično, ali napominju, s proljeća, kad se očekuje veći broj ilegalnih pokušaja prelaska granice, trebat će im pomoć.

Splavovi od plastičnih boca

Migranti se svakako dovijaju, pa za prelazak preko Drine prave i improvizirana plovila.

- Bude tu svega, splavova od drveća ili od plastičnih boca. Krijumčari ih prebacuju čamcima s vanbrodskim motorima. Najčešći pokušaji prelaska su u mjestima Roćević i Kozluk, ali i u Zelinju, te mjestima Polom, Rajska plaža, Voljevica, Sikirić i Tegare u općini Bratunac - upozorio je komandir jedinice Granične policije Muamer Fazlagić.