Milan Tegeltija

Plasiraju se manipulativna tumačenja Zakona o VSTS

20:49, 13.06.2019.
Thumbnail
Pošto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTS i Poslovnika o radu VSTS, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTS od 23. maja prekršene Poslovničke odredbe, dužan sam da objasnim, napisao je na svom Fejsbuku profilu predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

Tegeltijin post na Fejsbuku donosimo u nastavku.

1. Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTS, koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dužnosti člana ili predsjednika VSTS i koja może da predloži postupanje po članu 6 stav
2. Prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTS.

3.Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTS je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTS a ne kao njegova zamjena , pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nužnoj 1/3 članova VSTS koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTS.

4. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTS od strane 1/3 odnosno najmanje 5 članova VSTS – napisao je Tegeltija.

Podsjećamo, veliko interesovanje javnosti izazvali su navodi o korupciji u ovoj instituciji. Afera je u medijima pozvana ”afera potkivanje” nakon što je objavljen snimak susreta Tegeltije s biznismenomn Nerminom Aleševićem i Markom Pandžom, inspektorom SIPA.