Poruka iz Srpske

PIK ne može odbaciti zaključke NSRS, iz SDA očekivana reakcija

  • 13.11.2019. 18:46

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. 

Ambasadori zemalja članica, svi osim ruskog ambasadora Petra Ivancova, smatraju da se zaključci Narodne skupštine zasnivaju na pogrešnom tumačenu Dejtonskog sporazuma. Milorad Dodik poručuje da PIK nije tijelo koje je predviđeno u Dejtonu, koga nema ni u Ustavu BiH i kao takvo nema pravo da bilo šta odbacuje ili prihvata.

"Zaključke je usvojila Narodna skupština Republke Srpske, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Savjet za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik ističe da se Upravni odbor Savjeta za provođenje mira, bez pravnog osnova, konstantno upliće u unutrašnja pitanja BiH. Poručuje ambasadorima da u Republici Srpskoj ima dovoljno sposobnih ljudi koji mogu da protumače sve sporazume i odluke. Da PIK ne može odbaciti zaključke Narodne skupštine RS kaže i premijer Radovan Višković. 

"Bitno je reći da je Rusija bila protiv tog stava kakav ima stav PIK, prema tome, ništa se tu nije promiijenilo, oni imaju svoje mišljenje, a mi imamo zaključke i mi poštujemo zaključke Narodne skupštine", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Iz SDA očekivana reakcija. U saopštenju pozdravljaju stav PIK-a.

"Pozivamo PIK da podrži Visokog predstavnika i da sa riječi pređe na djelovanje na koje ga obavezuje njegov mandat. Izostanak konkretne reakcije će i dalje samo ohrabrivati antidejtonske aktivnosti i voditi daljoj destabilizaciji", poručuju iz SDA.

Iz SNSD-a su im odgovorili. Šalju poruku u SDA da bi im bilo bolje da se okrenu razgovorima sa hrvatskim narodom i rješavanju brojnih problema u Federaciji, a nakon toga da pažljivo pročitaju zaključke Narodne skupštine i otvore dijalog sa SNSD-om o funkcionisanju BiH. 

"Umjesto što konstantno čekaju od stranaca da oni ispunjavaju njihove želje i njihov politički program, bilo bi im mnogo pametnije da konačno prihvate realnost i shvate da će o budućnosti BiH odlučivati isključivo suvereni entiteti i konstitutivni narodi u BiH, kako i piše u Aneksu 4 dejtonskog sporazuma, odnosno u Ustavu BiH", kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Vrijeme kada su stranci neustavno donosili odluke u BiH je prošlost poručuju iz SNSD-a. Da stranci ne mogu odlučivati umjesto institucija poruka je predsjednika Parlamenta Republike Srpske, Nedeljka Čubrilovića. Što se tiče lidera NDP-a Dragana Čavića, PIK je danas zauzeo stav da međunarodna zajednica treba da djeluje u BiH. Sutra će se oglasiti i ruski ambasador sa svojim stavom, potvrđeno je ATV-u u ruskoj ambasadi.