Mandat ističe u novembru

Perica Stanić još ne zna da li će se opet kandidovati za šefa SIPA-e

09:55, 23.07.2019.
Izvor: Glas Srpske
Thumbnail
Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić, kojem mandat ističe u novembru, još nije donio odluku o ponovnoj kandidaturi za tu poziciju i na tom pitanju se ništa neće promijeniti još nekoliko sedmica, potvrdio je "Glasu" izvor iz SIPA.

Nakon što je Nezavisni odbor donio odluku o raspisivanju konkursa za novog direktora SIPA, već su krenule spekulacije o tome ko bi mogao da naslijedi Stanića. Federalni mediji objavili su da Stanić čeka rasplet situacije u vezi sa formiranjem novog Savjeta ministara, pa će onda donijeti odluku o kandidaturi. Navode i da je potencijalni kandidat Siniša Kostrešević, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske. Prema saznanjima "Glasa", on ispunjava sve uslove, ali još nije donio odluku o kandidaturi.

"Nezahvalno je uopšte govoriti o toj vrsti kandidatura u periodu kada konkurs nije službeno ni raspisan, nego je samo donesena odluka da to bude učinjeno. Kada u javnosti počnu spekulacije o kandidatima, to utiče na cijeli proces, a naročito na samu nezavisnost odlučivanja onih koji biraju novog direktora SIPA - rekao je naš izvor.

Ova pozicija bi ponovo trebalo da pripadne kadru iz reda srpskog naroda. Podsjetimo, u bezbjednosnim institucijama na nivou BiH nema nacionalne rotacije iz prostog razloga što direktorima SIPA, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) i Granične policije BiH mandat ne ističe u isto vrijeme, pa se onda poseže za kompromisom prema kojem je na čelu SIPA uvijek Srbin, na čelu OBA Bošnjak, dok graničare predvodi Hrvat.