Ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu

Pendeš: Pripadnici OS BiH se ne mogu slati na granicu

16:52, 27.06.2019.
Izvor: n1info.com
Thumbnail
Marina Pendeš, ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, za N1 je rekla da se pripadnici Oružanih snaga BiH ne mogu slati na granicu, budući da oni u skladu s zakonskim odredbama ne brane granicu zemlje - a tamo se mogu slati jedino ako dođe do izmjene zakona.

Ona je za N1 potvrdila da do sada nije stigao zahtjev - a samim tim niti postoji odluka za slanje pripadnika OS BiH na granicu zbog migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

"Ministar bezbjednosti je dobio da pripremi informaciju koja bi se raspravljala na Savjetu ministara, gdje bi na bazi, to sam ja predložila, te informacije se tražilo od Ministarstva odbrane da pripremi informaciju i prijedlog odluke prema Predsjedništvu. S obzirom da do toga nije došlo - nema nikakve odluke", istakla je Pendeš.

Da li postoji zakonsko uporište da se pripadnici OS BiH šalju na granicu?

"Pripadnici OS BiH se ne mogu slati na granicu. Pripadnik OS BiH u skladu sa zakonom ne brani granicu zemlje. Ne može se slati. Jedino se može slati ako dođe do izmjene zakona", poručila je Pendeš.

Ona inače boravi u Briselu, a za N1 je navela povod boravka kao i s kim se sve sastala.

"Danas je bio sastanak zemalja članica NATO-a i zemalja partnera koje učestvuju u misiji u Afganistanu, gdje sam ja kao ministar obrane iznijela našu potvrdu opredijeljenosti nastavka daljnjeg djelovanja u mirovnoj misiji u Afganistanu, kao i povećanje broja pripadnika Oružanih snaga BiH koji će u devetom mjesecu otići sa ostatkom naših pripadnika u Afganistan", rekla je za N1.

"Naravno, sastala sam se kratko, na marginama, sa zamjenicom generalnog sekretara, ministricom obrane Španije, Hrvatske, Mađarske i Italije. Razgovarali smo o daljnjoj saradnji, podršci zemalja članica NATO-a BiH, i u principu o miru, stabilnosti i sigurnosti", zaključila je Pendeš.

Da li su se interesovali za NATO put BiH?

"To nije bila tema sastanka, s obzirom da se u Afganistanu očekuju izbori - fokus je stavljen na mirovne pregovore u Afganistanu", kazala je.

Kako će BiH učestvovati u misijama?

"Mi imamo pješadiju tamo, policiju i tim za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava koji će uskoro otići", rekla je Pendeš za N1.

Da li ima novosti oko MAP-a i ANP-a?

"Znamo šta je ANP za svaku državu, to je plan aktivnosti koji na sebe preuzima država i sve njene institucije u cilju preuzimanja aktivnosti na reformskim procesima. Naravno da u tome učestvuje ne samo Ministarstvo odbrane nego država u cjelini. Ja sam uvjerena da ćemo naći način, na koji način, kroz adekvatan program prikazati i nastaviti aktivniju i jaču saradnju sa NATO savezom", zaključila je ministar odbrane U Savjetu ministara u tehničkom mandatu u razgovoru za N1.