Prepiske sa tadašnjim premijerom Velike Britanije

Pedi Ešdaun lobirao za muslimanku stranu tokom rata u BiH

  • 21.01.2020. 18:46

Pedi Ešdaun je lobirao za muslimanku stranu tokom rata u BiH. Dokazuju to i njegove prepiske sa tadašnjim premijerom Velike Britanije koje su, nakon 28 godina, ugledale svjetlo dana.

Lider liberalnih demokrata Velike Britanije, kasnije visoki predstavnik u BiH, pripremao je teren za ono što je uslijedilo u Srebrenici, uvjereni su u Boračkoj organizaciji Republike Srpske. Pitanje je, kažu, da li bi Ešdaun mogao da postane visoki predstavnik da su Srbi znali šta je radio u ratnom periodu. 

"Da se znalo za te njegove izvještaje, ta njegova mišljenja, za njegove ocjene određenih stanja, sigurno da bi bilo vrlo vrlo upitno da li bi on uopšte mogao biti visoki predstavnik. Bilo bi moguće suprotstaviti njemu samom njegovo dvostruko mišljenje. Jednom je bilo jedno, drugi put drugo. Pitanje je da li bi to imalo uticaja na čovjeka takvog karaktera, ali bi u svakom slučaju bilo korisnije da smo ta saznanja imali ranije", kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

U prepiskama koje je ATV prva objavila, Ešdaun je vršio pritisak na Vladu Velike Britanije da umiješa svoje prste i zaštiti muslimanski narod od, kako je tada naveo, srpske agresije. Pet dana nakon što su muslimanske snage izvršle masakr nad srpskim stanovništvom u selu Kravice, Ešdaun je poslao pismo Džonu Mejdžoru u kome o tome nije bilo bi ni slova. Umjesto toga, tražio je veći pritisak na Srbe.

"U svjetlu propasti ženevskih pregovora, da li premijer može da potvrdi da će Vlada Velike Britanije, zajedno sa drugima raditi na tome da zaštiti muslimansku domovinu u BiH od dalje propasti, da radi na izolaciji bosanskih Srba i da poveća vojni i politički pritisak na njih da se vrate mirovnim pregovorima", stoji u pismu Ešdauna.

Pisma nekadašnjeg visokog predstavnika BiH još jedan su dokaz nepravde nad srpskim narodom, kažu u Centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih. Međunarodna zajednica, kaže Milorad Kojić, imala je za cilj stvaranje unitarne muslimanske države.

"Interesantno je da u njegovoj biografiji stoji da je on bio pripadnik Britanske obavještajne službe. Dakle, očigledno je da je on imao svoj zadatak da tada kao parlamentarac sugeriše tadašnjem predsjedniku Vlade Velike Britanije vezano za određena događanja 92. i 93. godine u BiH. Očigledno da je današnja teza da se taj projekat muslimanske države stvori, a taj projekat se može jedino stvoriti nestankom Republike Srpske", kaže Kojić. 

Ešdaun je pisao i prvom predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću. U jednom od pisama priznao je da nije bilo razloga da se zatvori na Manjači i u Prijedoru nazivaju koncentracionim kampovima.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм