Pećanac: Migranti u Lipi će dodatno pogoršati bezbjednosti Srba

  • 02.10.2020. 13:52

Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac smatra da će izmještanje migranata iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u srpsko selo Lipa, kod Bihaća, dodatno pogoršati bezbjednost Srba na cijelom prostoru Krajine, te da će za posljedicu imati onemogućavanje srpskog povratka u Federaciju BiH (FBiH).

"Bezbjednost Srba na ovom prostoru već je narušena. Migranti svakodnevno narušavaju javni red i mir, provaljuju u srpske kuće i vrše druga krivična djela", rekao je Pećanac Srni.

On je naglasio da Savez osuđuje neplansko premještanje migranata iz Bihaća u Lipu, te podržava nastojanje načelnika opštine Bosanski Petrovac Dejana Prošića i drugih institucija koji se zalažu za sistemsko rješavanje problema migranstke krize u BiH.

Pećanac je izrazio očekivanje da će se dolaskom Darka Ćuluma na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokušati da naprave konzistentni planovi upravljanja migrantskom krizom u BiH.

On je podsjetio da je Savez srpskih udruženja "Zavičaj" od samog početka nelegalnog dolaska migranata na prostore Balkana i FBiH ukazivao na moguće probleme, te da je zatražio od institucija vlasti BiH i FBiH da u okviru svojih nadležnosti pokušaju kontrolisati nelegalan ulazak migranata na prostore BiH.

"Kako je vrijeme prolazilo legalne institucije vlasti BiH i FBiH nisu ogovorile problemima koji nastaju zbog migrantske krize i sa kojom se nije pravilno upravljalo i za to smo došli u ovu situaciju u BiH", zaključio je Pećanac.

EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona prisilno premiještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u prihvatni centar u selu Lipa, čiji su kapaciteti već popunjeni. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)