Pećanac: Migranti u Lipi će dodatno pogoršati bezbjednosti Srba

13:52, 02.10.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac smatra da će izmještanje migranata iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u srpsko selo Lipa, kod Bihaća, dodatno pogoršati bezbjednost Srba na cijelom prostoru Krajine, te da će za posljedicu imati onemogućavanje srpskog povratka u Federaciju BiH (FBiH).

"Bezbjednost Srba na ovom prostoru već je narušena. Migranti svakodnevno narušavaju javni red i mir, provaljuju u srpske kuće i vrše druga krivična djela", rekao je Pećanac Srni.

On je naglasio da Savez osuđuje neplansko premještanje migranata iz Bihaća u Lipu, te podržava nastojanje načelnika opštine Bosanski Petrovac Dejana Prošića i drugih institucija koji se zalažu za sistemsko rješavanje problema migranstke krize u BiH.

Pećanac je izrazio očekivanje da će se dolaskom Darka Ćuluma na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokušati da naprave konzistentni planovi upravljanja migrantskom krizom u BiH.

On je podsjetio da je Savez srpskih udruženja "Zavičaj" od samog početka nelegalnog dolaska migranata na prostore Balkana i FBiH ukazivao na moguće probleme, te da je zatražio od institucija vlasti BiH i FBiH da u okviru svojih nadležnosti pokušaju kontrolisati nelegalan ulazak migranata na prostore BiH.

"Kako je vrijeme prolazilo legalne institucije vlasti BiH i FBiH nisu ogovorile problemima koji nastaju zbog migrantske krize i sa kojom se nije pravilno upravljalo i za to smo došli u ovu situaciju u BiH", zaključio je Pećanac.

EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona prisilno premiještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u prihvatni centar u selu Lipa, čiji su kapaciteti već popunjeni.