Politikolog iz Beograda

Pavić: NATO postao važniji od demokratske volje građana

  • 21.08.2019. 13:43

Posredstvom pitanja NATO-a u BiH se negira volja glasača, parališu sve institucije i blokira ulazak u Savjet ministara pobjednika izbora u Republici Srpskoj, koji su, između ostalog decidno za vojnu neutralnost i protiv NATO integracija, ističe politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić.

Pavić navodi da je i na osnovu jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH jasno da se posredstvom NATO-a izigrava demokratska volja građana na izborima, ali i da je srpski član Milorad Dodik vrlo ozbiljan kada kaže da ono što je potpisano 5. avgusta ne podrazumijeva nikakav napredak ka NATO-u, uključujući ANP/Godišnji nacionalni plan za pristup Alijansi/, "pa čak ni sveden".

"Tu je opovrgao sve kritike na njegov račun od dana kada je potpisan taj dogovor jer su tvrdili da je navodno izdao, da je Republika Srpska krenula nepovratno ka NATO-u", rekao je Pavić Srni.

Prema njegovoj ocjeni, veoma je važno to što je Dodik rekao da niti će sada pristati na ANP, niti će se to desiti u njegovom mandatu.

"To je potpuno raščišćeno. Više nema osnova za kritike i tvrdnje da Dodik ima neku tajnu NATO agendu ili da neko želi da Srpsku ispod žita uvede na mala vrata u NATO", naglašava Pavić.

On je ocijenio i da je jučerašnja sjednica Predsjedništva BiH bila veoma važna da bi se stvari ogolile do kraja, te da se samo u tom smislu može reći da je ono što se desilo pozitivno.

"To ostavlja mogućnost da po istiku rok od 30 dana, Srpska više ne čeka i ne bude talac tuđih ambicija, odugovlačenja, tajnih agendi, već da ima sva prava da preduzme ono što je u njenom interesu: od vraćanja određenih dejtonskih nadležnosti do stvaranja neke vrste funkcionalne države i političkog okruženja, gde neće biti talac veštačke paralize centralnih institucija BiH", naglašava Pavić.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović dogovorili su juče da otkažu dvije sjednice na kojima je tog dana trebalo da bude glasano o Godišnjem nacionalnom programu i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva u Sarajevu ocijenio da BiH ulazi u novi zastoj i ponovo poručio da neće glasati za Godišnji nacionalni program za NATO.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина