Kažnjeni sa skoro 15 hiljada franaka

Par iz BiH živio u Švajcarskoj na socijali, a u zavičaju kupovali kuće

16:44, 07.02.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Švajcarski sud u Lucernu osudio je bračni par iz Bosne i Hercegovine na novčanu kaznu u iznosu od 14.400 franaka, jer su u ovoj zemlji od 2008. do 2013. godine primili blizu 140.000 franaka socijalne pomoći, a nisu prijavili da su u BiH kupili tri kuće.

Oni su, kako se navodi u presudi, dali netačne podatke kako bi dobili veći iznos socijalne pomoći.

Prema zakonu, bili su dužni prijaviti da posjeduju nekretnine. Oni su negirali krivicu i kazali kako kuće nisu kupili, već je riječ o nekretninama njihove rodbine, piše Klix.

Sve je počelo kada je socijalni radnik došao u posjetu bračnom paru koji nisu zatekli kući. Vrata je otvorio njihov sin koji je rekao kako su mu roditelji u BiH gdje imaju kuću.

Par je negirao ove tvrdnje kazavši kako je njihov sin bolestan i da nisu napuštali Švajcarsku, već su bili u kupovini. Kako piše Zentraplus, kazali su da nikada nisu bili u BiH od trenutka kada su došli u Švajcarsku 1992. godine. Stigli su početkom rata u BiH. Suprug je radio u fabrici u Lucernu jedno vrijeme, a potom se prijavio za socijalnu pomoć.

Međutim, izjave koje je davao inspektorima nisu bile usaglašene. U jednoj od izjava kazao je kako je kuće naslijedio od majke, a u drugoj da je kuća pripadala njegovom ujaku i da je prepisana na njega s ciljem rješavanja sudskog spora. Njegova supruga kazala je kako je bio pijan i da mu je taj papir podmetnut da ga tada potpiše. Nakon što su im predstavili dokaze, priznali su da jednom godišnje idu u BiH, ali i dalje su ostali pri tome da nisu kupili kuće.

Nakon istrage par je otišao u BiH kako bi prebacio vlasništvo na svoje sinove. Optužnica protiv njih je podignuta 2014. godine, a oni su iz BiH dostavili sudski dokument u kojem se navodi kako trenutno nemaju nekretnina na svoje ime. Tužilaštvo je uspjelo pronaći dokaze da je bračni par bio vlasnik zemljišta na kojem se nalaze kuće i to u periodu kada su primali socijalnu pomoć od Švajcarske.

Na kraju su priznali da su kupili kuće, ali su insistirali da nije riječ o novcu od socijalne pomoći, već da su novac dali njihovi sinovi i da su kuće kupili za njih.

Kao dokaz naveli su kredit jednog od sinova, kao i invalidninu drugog sina. Sud je dokazao da je par kupio kuće 2006. godine i da to nisu prijavili nadležnim službama, ali nisu uspjeli dokazati da su platili te nekretnine novcem od socijalne pomoći pa su ih osudili na blažu novčanu kaznu koju mogu platiti u sljedeće dvije godine, iako je propisana kazna od 22.500 franaka. Par se žalio na presudu.