Pao Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a

  • 25.06.2020. 14:22

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.

Tokom rasprave o mišljenju Komisije delegat u Domu naroda Dušanka Majkić /SNSD/ rekla je da niko nije konsultovan prilikom izrade ovog zakonskog prijedloga.

"Znamo ko je konsultovan iza pozornice, ali nije konsultovan onaj ko je nadležan. Komisija je danas ustanovila da Prijedlog nije u skladu sa Ustavom, da nema pravni osnov, znači nema nijednog uslova da bi ovakav prijedlog bio usvojen", rekla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je SNSD jasno poručio da svi zakoni koji donese takozvana "Adilova grupa" u Predstavničkom domu nikada neće dobiti podršku.

"To dobro znaju oni koji sprovode te aktivnosti. Nemojte na silu za nešto glasati u Predstavničkom domu, neće proći u Domu naroda", poručila je Majkićeva.

Ona je pojasnila da reforma pravosuđa podrazumijeva mnogo više od smjene pojedinih članova VSTS-a, te da se time treba ozbiljno pozabaviti, a ne da bude onako kako nekima odgovara.

"To nije reforma pravosuđa, jer da jeste, sada bi komisija koja je formirana intenzivno radila na tome i mi bismo imali ishod", istakla je Majkićeva.

Ona je upitala da li igdje postoji slučaj kao što je u BiH da o reformi pravosuđa odlučuje lice protiv kojeg se vodi krivični postupak?

Majkićeva je na optužbe kojima je delegat Mladen Bosić /SDS/ za stanje u pravosudnom sistemu optužio SNSD i Vladu Republike Srpske, jer, kako je rekao, nije htjela da imenuje kandidata u radnu grupu koja bi se bavila donošenjem novog zakona o VSTS-u - upitala zašto to nije urađeno u ranijem sazivu.

"Zašto tada niste izvršili reformu pravosuđa? Sada napadate bez ijednog argumenta. Mi ćemo uskoro imati argumente ko opstruiše donošenje novog zakona o VSTS. Sad smo u poziciji da samo treba skloniti one koji ne dolaze iz bošnjačkog naroda. Što ne presijekoste kad ste mogli i u vrijeme kada je trebalo?", rekla je Majkićeva.

Ona je rekla da je SNSD pokazao praktičnim primjerom da se novi zakon o VSTS-u donese, te da nema nijednog razloga da SNSD bude prozivan da vrši opstrukcije.

Bosić je rekao da oni kojima odgovara sadašnji sastav i rad pravosudnih institucija i sistema, logično, neće podržati reforme.

"Ako ne funkcioniše jedan od tri stuba vlasti u zemlji, nema napretka. Јedini način da se to promijeni jeste da se ljudi koji su na vrhu ovog sistema promijene", rekao je Bosić.

On je naveo da je prije dvije godine na vanrednoj sjednici oba doma usvojen zaključak kojim je od Ministarstva pravde u Savjetu ministara traženo da donese zakon o VSTS-u, ali da do danas nije urađeno ništa.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Bariša Čolak, koji je i predsjedavajući Ustavnopravne komisije koja je danas dala negativno mišljenje na Prijedlog zakona, objasnio je da bi Komisija davanjem pozitivnog mišljenja potpuno izmijenila sastav pravosuđa, što je, kako je rekao, nedopustivo.

"To ne smijemo napraviti. Slažem se da treba napraviti reforme, ali ne na ovaj način. Nadam se da ćemo ubrzo imati prihvatljiv prijedlog novog zakona o VSTS-u", rekao je Čolak.

Delegat Kluba srpskog naroda Sredoje Nović /SNSD/ rekao je da Bosićeve konstatacije da SNSD opstruiše reforme i negativno utiče na pravosudni sistem nisu ni korektne, ni demokratske, niti civilizovane.

On je poručio da se treba skoncentrisati na donošenje novog zakona o VSTS-u, jer ovim predloženim smjenama problem u pravosuđu ne bi bio riješen.

"Ne mogu prihvatiti da ovaj zakon prođe, a da nema nijednog suvislog obrazloženja. Neusvajanje izvještaja o radu VSTS-A za 2017. godinu - to nije valjan razlog, jer nije usvojen ni izvještaj za 2015, ni 2016", podsjetio je Nović i dodao da parlament o radu VSTS-u ne usvaja, nego prima k znanju.

On je upitao zašto ne budu smijenjeni i svi direktori agencija čiji izvještaji nisu usvojeni, a koji loše rade.

"Svi držite svoje. Hajde stisnite, pa smijenite direktora neke agencije", rekao je Nović.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović rekao je da pravosudni sistem u BiH nije ni nezavisan niti profesionalan, ali da bi trebalo gledati šta EU očekuje, jer je uložila milione u reforme pravosudnog sistema.

"Evropska komisija je upozorila da bi mogla i zaustaviti finansiranje reforme pravosudnog sistema", naveo je Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić rekao je da mržnja prema SNSD-u i Miloradu Dodiku neće donijeti ništa dobro, te je pozvao da se to izbjegava jer nikome neće biti dobro.

"Situacija u pravosuđu je ogledalo neuređenog sistema. Nema revolucionarnih rješenja, mora postojati evolutivni put. Sistemska rješenja znače da institucije koje su zadužene naprave odgovarajuća rješenja. Šta mi radimo, mi ih osporavamo", poručio je Špirić.

On je rekao da postoji izjašnjenje Vlade Republike Srpske u kojem jasno piše reforma - da, a parcijalne izmjene - ne.

"Ističemo da nismo saglasni sa parcijalnim rješenjima. To je stav Vlade Republike Srpske", naglasio je Špirić.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.