Crnadak sa američkim diplomatom

Palmer: Vašington uvažava ulogu Srpske u okviru BiH

  • 01.09.2018. 11:41

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH.

Tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom u Dubrovniku, Palmer je rekao da nisu tačne teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

Palmer je potvrdio snažnu podršku SAD Dejtonskom sporazumu, kao i procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH. 

On je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta. 

Crnadak je istakao da članstvo u EU i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD za BiH podjednako važan. 

"Kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara smatram da Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom. Za mene je veoma važno da odnosi Srpske i SAD budu otvoreni i prijateljski i da Srpska, kao dio BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu", naglasio je Crnadak.

Na sastanku je bilo riječi i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region. 

Ovo je prvi susret Crnatka sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, na kojoj je naslijedio Hojta Brajana Jia. 

Crnadak i Palmer rezgovarali su na marginama Dubrovnik foruma.