CIK BIH

Ovjerene kandidature za izbor gradonačelnika i načelnika

  • 04.01.2019. 11:51

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila kandidature predloženih kandidata političkih subjekata za učešće na prijevremenim izborima za gradonačelnike i načelnike devet lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ koji će biti održani 17. februara.

Za gradonačelnika Doboja kandidat SDS-a je Nebojša Šainović, a kandidat političkog subjekta Spas nezavisnih lista Doboj biće Slobodan Dević. 

CIK je ovjerio kandidaturu za gradonačelnika Trebinja Mirka Đurića iz SNSD-a, te Saše Berjana iz političkog subjekta Trebinje zaslužuje bolje. 

Ovjerene su i kandidature Nebojše Karaća iz SNSD-a i Nikole Stojakovića iz SP-a za načelnika opštine Ribnik. 

SNSD će imati svoje kandidate i za načelnika Drvara Dušicu Runić i Bosanskog Grahova Uroša Makića. 

Za izbor načelnika Bužima ovjerena je kandidatura Mersudina Nanića iz SDA, a Domaljevac-Šamca Stjepana Piljića iz HDZ-a BiH. 

Na listi za izbor načelnika Bosanskog Petrovca biće kandidati SDP-a BiH Ermin Hajder, SDA Senada Mehdin, SNSD-a Emina Mešić te DF-a Rusmir Mujadžić. 

Kandidati za načelnika Kaknja su Eldin Mioč iz SDP-a, Ivica Petrović iz HDZ-a BiH te Aldin Šljivo iz SDA. 

CIK je ranije ovjerio kandidature nezavisnih kandidata za prijevremene izbore za gradonačelnika Trebinja, odnosno Doboja, te načelnike Bužima, Domaljevac-Šamca, Bosanskog Petrovca, Drvara, Ribnika, Bosanskog Grahova i Kaknja. 

Za izbor gradonačelnika Doboja ovjerena je kandidatura šest nezavisnih kandidata Igora Jovanovića, Borisa Jerinića, Slađana Starčevića, Vladimira Markovića, Gorana Simića, te Milovana Dujakovića. 

Nezavisni kandidati učestvovaće i u izboru za načelnika Bužima, i to Nedžad Kudelić i Izudin Bosnić, Bosanskog Petrovca Branko Despot i Dejan Prošić, Drvara Darko Kajtez, Bosanskog Grahova Milorad Gligić i Kaknja Hamza Begić. 

CIK je raspisao prijevremene izbore za gradonačelnike Trebinja i Doboja, te načelnike Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca/Šamca, Drvara i Kaknja nakon što su čelni ljudi ovih gradova/opština na posljednjim opštim izborima u BiH osvojili mandate na drugim nivoima vlasti. 

Prijevremeni izbori za opštinu Ribnik raspisani su jer je načelnik ove opštine Radenko Banjac opozvan na referendumu održanom 21. oktobra.

Тагови: