Zbog priliva migranata

Overart: Nije moguće zatvoriti granicu BiH

  • 17.04.2019. 10:07

Šef Međunarodne organizacije za migracije Piter van der Overart tvrdi da, zbog više razloga, nije moguće zatvoriti granicu BiH s ciljem zaustavljanja ilegalnih migranata.

"U slučaju BiH, uzimajući u obzir granice i posebnost terena, većinom sa planinama i rijekama, zatvaranje granice i sprečavanje migracija u potpunosti nije moguća opcija. Granicu je moguće ojačati", rekao je Overart za "Dnevni avaz". 

On ističe i da je globalno iskustvo pokazalo da je nemoguće u potpunosti zaustaviti ilegalne migrante i poručuje da je važno ove činjenice shvatiti kao realnost da bi BiH bilo omogućeno da se bavi ilegalnim migracijama na svojoj teritoriji. 

Overart navodi da je BiH za migrante tranzitna zemlja i poziva domaće stanovništvo na veću toleranciju i razumijevanje. 

"Ovo su tranzitne migracije, odnosno ovi ljudi samo koriste BiH kako bi prošli kroz nju i došli u druge dijelove EU, prvenstveno u Hrvatsku i poslije u Sloveniju", kaže Overart. 

Prema njegovim riječima, bitno je obezbijediti efikasne granične kontrole, ali tako da ne bude kršenja ljudskih prava, kao ni nasilja, a u skladu sa međunarodnim zakonima treba identifikovati i pomoći i žrtvama trgovine ljudima. 

"Avaz" podsjeća da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić od početka migrantske krize u BiH više puta ponovio da će ako bude neophodno BiH potpuno zatvoriti svoje granice, a njegovu izjavu nedavno je ponovio i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić. 

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник