Otvoren Granični prelaz između BiH i Crne Gore

  • 20.10.2020. 19:26

Moderna infrastruktura, savremena tehnologija, brže procedure prelaska, tri ulazne i tri izlazne trake plus jedna za teretna vozila, tako izgleda novi granični prelaz Vraćenovići-Deleuša. Prelaz između BiH i Crne Gore se prostire na oko 9000 metara kavdratnih a koštao je oko 5 miliona maraka. Značiće svima a najradosniji su granični policajci koji konačno dobijaju normalne uslove za rad. Na svemu do sada im se zahvalio i Predsjedavajući savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

"Već više od 20 godina vi zajedno  omogućujete nesmetan promet ljudi i roba  na ovim prostorima  omogućujete da naša privreda sarađuje i naši građani da međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina se odvijao u nehumanim i lošim uslovima ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate poslove. Ovaj objekat smatrajte kao jedan vid zahvalnosti", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Tegeltija je novi prelaz svečano otvorio i obišao sa kolegom iz Crne Gore, Duškom Markovićem. Zajedno poručuju, do 2024 godine srediće se i ostali prelazi.

"Crna Gora i BiH gradiće zajedničke prelaze Šćepan Polje- Hum na putnom pravcu Plužine Foča, Zupci-Sitnica na putnom pravcu Herceg Novi Trebinje, i Ilino Brdo-Klobuk na putu Nikšić Trebinje", kazao je Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore.

Osim što će olakšati prevoz putnika i roba ovaj prelaz će pomoći i u borbi protim organizovanog kriminala , nelegalnih migracija, šverca droge i oružja. 

Novotvoreni granični prelaz koštao je oko 2,5 miliona evra. Mnogo će značiti kako Crnoj Gori tako i BIH a najviše će značiti dvjema, susjednim opštinama Bileća i Nikšić.

Novac za zajednički prelaz stigao je iz EU. Njihovi predstavnici kažu da imaju još planova za ovaj dio Balkana.

"Evropska komisja je nedavno predstavila evropski-investicioni plan za zapadni balkan obezbijedićemo do 9 milijardi  eura za finasiranje investicija u oblasti saobraćaja, energetike, zelene i digitalne tranzicije u cilju kreiranja održivog rasta i novih radnih mjesta", ističe Oana Kristina Popa, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Radovi na zajedničkom graničnom prelazu Vraćenovići-Deleuša počeli su u februaru ove godine i završeni su prije roka. Objekaat je napravljen na crnogorskoj strani.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм