Krizni štab Ministarstva zdravstva KS

Otkazuju se javna okupljanja i nastava u medicinskim školama

  • 10.03.2020. 15:38

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, s ciljem prevencije širenja virusa korona, donio je naredbu o otkazivanju javnih okupljanja sa više od 250 učesnika, kao i nastave za učenike srednjih zdravstvenih škola i studente fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Svim nastavnicima i učenicima u javnim i privatni osnovnim i srednjim školama, koji imaju simptome respiratornih bolesti, upućen je nalog da ne dolaze u školu, a ista mjera odnosi se i na vaspitače i djecu u javnim i privatnim obdaništima.

Bolničkim ustanovama u Kantonu Sarajevo naloženo je da se zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe, a zdravstvenim ustanovama je naloženo da obavljaju samo neophodne specijalističko-konsultativne preglede, po procjeni specijaliste i tima porodične medicine.

Starijim osoboma i hroničnim bolesnicima preporučuje se da smanje odlaske u zdravstvene ustanove, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena pomoć, a preporučeno je i da kontaktiraju zdravstvenu ustanovu - ambulantu porodične medicine i telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

Osobe koje imaju akutne respiratorne simptome i febrilna stanja, a nisu pod zdravstvenim nadzorom, nemaju istoriju putovanja u ugrožena područja, u prethodnih 14 dana, kao ni kontakt sa osobama koje su putovale u ugrožena područja, potrebno je da pozovu dežurne brojeve telefona nadležnih domova zdravlja, kako bi dobile savjet i instrukcije za dalje postupanje.

Samoinicijativni odlazak u Hitnu medicinsku pomoć ili urgentne centre Opšte bolnice "Dr Abdulah Nakaš" i Klinički centra je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Takođe, osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje se ugrožene zarazom novim virusom korona, posebno Kini, Italiji, Јužnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja, a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo s ciljem uspostavljanja zdravstvenog nadzora i vođenja registra.

Ne provođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

Takođe, naloženo je hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana za iznajmljivanje da ažurno vode Knjigu stranih gostiju i registruju dolaske stranih gostiju-turista iz ugroženih područja, posebno Kini, Italiji, Јužnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja, koji su u posljednjih 14 dana boravili u ovim područjima, te da odmah telefonoski kontaktiraju nadležnu epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo s ciljem njihovoga stavljanja pod zdravstveni nadzor.

Još pročitajte:

Sve škole i fakulteti zatvoreni do 30. marta

Srbija: Posebne preporuke za škole zbog virusa korona

Višković: Uz pojačanu kontrolu vrtići će i dalje raditi

Ko se u Srpskoj ne pridržava preporuka, čeka ga novčana kazna

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок