Delegati SNSD-a i HDZ-a nisu se odazvali

Otkazana sjednica Doma naroda, nije bilo kvoruma

  • 24.06.2019. 19:10

Delegati SNSD-a i HDZ-a nisu se odazvali hitnoj sjednici Doma naroda BiH koju je sazvao Bakir Izetbegović, jer je, tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, Nikola Špirić, prekršen Poslovnik. 

Umjesto 5 potpisa, kaže Špirić, samo je jedan delegat potpisao zahtjev. Od ukupno 15 delegata, na sjednicu su došli svih pet bošnjačkih delegata i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata. Predsjedavajući Doma naroda, Bakir Izetbegović, nakon otvaranja sjednice i intoniranja himne BiH, konstatovao je da nema kvoruma. 

Kvoruma nije bilo ni nakon pauze od 15 minuta, pa je sjednica otkazana. Izetbegović se, kaže Špirić, igra sa poslovnikom.

"Mi smo imali konsultacije unutar Kluba delegata Saveza nezavisnih socijaldemokrata i donijeli smo odluku da nećemo davati legalitet sjednicama koje čine kršenje Poslovnika i zakona. Iz opravdanih razloga i na zahtjev najmanje pet delegata ili na zahtjev većine članova kolegijuma doma, predsjedavajući Doma sazvaće hitnu sjednicu. Mi imamo potpis samo jednog delagata, gospodina Asima Sarajlića", kaže Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda. 

Na dnevnom redu prve hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH su imenovanje članova Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, što je moglo da bude završeno još u januaru, tvrdi Nikola Špirić. Načinom na koji je Izetbegović sazvao hitnu sjednicu, iznenađen je i njegov zamjenik Dragan Čović. Pozvao je Izetbegovića da se svi suzdrže od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji ne vode dogovoru i saradnji, neophodnim za stabilizaciju prilika u BiH.  

"Kako tokom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali, niti je spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, iznenađen sam načinom na koji je iniciran i upućen", rekao je Čović.

Ako hoće da formiramo sve institucije, formirajmo i parlament i Savjet ministara bez uslovljavanja, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Vidljivo je, kaže, da BiH ima velikih problema.

"Znači nisu prisustvovali ni hrvatski delegati. Radi se o povredi procedure koju je Bakir Izetbegović pokušao da nametne. U nastojanju da zakaže tu sjendicu bez predviđenih proceduralnih postupaka kako je to predvišeno za sazivanje te sjednice. I to je valjda jasno", kaže Dodik.  

Izetbegović je svoj potez objasnio tim da je sjednicu zakazao u roku od tri dana od dobijanja zahtjeva. Da nije bilo tako, kaže, tada bi prekršio Poslovnik. Iz SNSD-a tvrde, da je baš na ovaj način, Izetbegović prekršio procedure, i da takvim sjednicama ni u buduće neće davati legitimitet.

Тагови: