Miodrag Linta

Osude zbog napada na pravoslavnu crkvu, što prije pronaći organizatore

  • 04.05.2019. 17:25

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je nadležne da što prije pronađu organizatore i vandale koji su upali u pravoslavnu crkvu kod Kupresa i uništili njenu unutrašnjost, jer će u protivnom biti poslata poruka da su Srbi u Federaciji BiH i njihove svetinje legitimna meta.

Linta je najoštrije osudio ovaj vandalski čin, te ocijenio da je jedan od razloga za varvarski napad na crkvu činjenice da su Srbi, koji su porijeklom sa tog kraja, namjerava da ove godine započnu njenu obnovu. 

Prema njegovim riječima, ako je vandalima bio cilj da Srbi odustanu od obnove svoje svetinje, onda u tome sigurno neće uspjeti. 

"Dobro je poznato da su se Srbi na ovom području u poslednjem ratu samo branili i pored toga pokazali čojstvo i ljudskost prema hrvatskom stanovništvu sa područja Bugojna koje je bilo prisiljeno da napusti svoja ognjišta zbog ratnih sukoba između Bošnjaka i Hrvata", naveo je Linta. 

Iz Saveza Srba u regionu podsjećaju da su nepoznati nasilnici polupali sva stakla i uništili sve što je bilo u Hramu Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa. 

U saopštenju se napominje da je organizatorima i izvršiocima ovog vandalskog čina sigurno poznato da je ova crkva, koja je sagrađena 1863. godine, jedan od najstarijih pravoslavnih hramova u ovom dijelu BiH i da je proglašena na nacionalni spomenik kulture, te da svjedoči o viševjekovnom postojanju srpskog naroda na ovim prostorima. 

Linta je pozvao nadležne organe da u što kraćem roku pronađu organizatore i počinioce ovog srbomrzačkog čina i time pokažu da poštuju Ustav, zakon i temeljne evropske vrijednosti. 

"U slučaju da nadležni organi ne pronađu organizatore i počiniice to će biti jasna poruka da su Srbi u Federaciji BiH i njihove svetinje legitimna meta napada ekstremnih snaga s ciljem da se odreknu svoje vjekovne zemlje i svog rodnog kraja", zaključio je Linta.

Тагови: