Evropska komisija

Oštro upozorenje Mektiću na kršenje sporazuma BiH i Evropola

  • 15.09.2018. 12:26

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo u Evropskoj komisiji Dimitris Avramopulos upozorio je ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića na problem u vezi sa uspostavljanjem oficira za vezu sa Evropolom, te izrazio uvjerenje da će to biti završeno do 30. septembra, što bi značilo posvećenost rješavanju bezbjednosnih izazova u regionu.

U pismu, koje je Mektiću uputio Avramopulos, izražena je duboka zabrinutost u vezi sa nedostatkom napretka u BiH u određivanju kontakt tačke, kao centralne tačke i to godinu dana od stupanja na snagu Sporazuma o operativnoj saradnji između Evropola i BiH. 

Evropski komesar navodi da ovo predstavlja kršenje sporazuma i da nepostojanje sasvim funkcionalne kontakt tačke može imati negativan uticaj na kontinuiranu održivost operativnog sporazuma između Evropola i BiH. 

"To bi, između ostalog, moglo da uključi nemogućnost slanja oficira za vezu u sjedištu Evropola, kao i nemogućnost raspoređivanja Evropolovog oficira za vezu u Sarajevu koji bi trebalo da bude i kontakt tačka", naglasio je Avramopulos u pismu, koje je u posjedu "EuroBlica". 

On je izrazio uvjerenje da će, imajuću u vidu sve što je naveo, biti obezbijeđena puna implementacija Sporazuma o operativnoj saradnji između Evropola i BiH i uspostavljena kontakt tačka do 30. septembra. 

"To bi bio važan znak kojim bi se pokazala posvećenost BiH rješavanju bezbjednosnih izazova u regionu", istakao je evropski komesar u pismu Mektiću. 

Operativni sporazum između BiH i Evropola potpisan je 31. avgusta 2016. godine. 

Mektić je saopštio je ranije da će uskoro biti razmijenjeni oficiri za vezu sa Evropolom.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)