Osmica saslušan u Tužilaštvu BiH

  • 16.10.2020. 19:14

Osman Mehmedagić Osmica saslušan je u Tužilaštvu BiH. I to u okviru dva predmeta po kojima se o njemu vodi istraga. Potvrda da je u njihovim prostorijama danas ispitan prvi čovjek Obavještajno bezbjednosne agencije, stiže i iz Tužilaštva.

"Zakazano je ispitivanje osumnjičenog, u dva predmeta u kojima postupa Tužiteljstvo BiH, u vezi osobe iz Vašeg upita.Više informacija ili detalja, ne možemo davati"

Mediji prenose da se prvi predmet protiv direktora OBA-e odnosi na validnost njegove fakultetske diplome, tačnije, da li je uopšte ima. Drugi na izuzimanje video snimaka sa videonadzora iz poslovnice BiH u Sarajevu, a zbog kojeg je protiv Osmanagića podnijeta anonimna krivična prijava, koju su potpisali zaposleni Agencije na čijem je Osmica čelu. Protiv njega je otvorena istraga zbog osnova sumnje da je direktno naredio da mu se osiguraju snimci videonadzora sa BH Pošta, kako bi ih kasnije iskoristio za obračun sa političkim neistomišljenicima SDA. Osim Osmanagića, u okviru  ovog predmeta, saslušan je danas i Muhamed Pekić, zaposlen u OBA-i.U tužilaštvu se direktor OBA-e zadržao sat vremena. Šta je tužiocima rekao, nije poznato, ali po izlasku iz zgrade nije bio rječit.

OBA mora biti u službi svih, ili je neće biti. Tako današnje saslušanje Osmice komentariše srpski član predsjedništva. Milorad Dodik poručuje da je Obavještajno bezbjednosna agencija odavno izvan javne kontrole i da je poznato da je direktor agencije nekoliko puta zloupotrijebio poziciju.

"Naprosto BiH je očito takva, vidjećemo kako će to sve izgledati . Očigledno je da je OBA izvan javne kontrole, parlamentarne kontrole, da su sve pokušali da podmite i potkupe, što može da odlučuje o njihovom statusu", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Druga afera u koju je Osmanagić direktno upleten, a tiče se njegove fakultetske diplome, aktuelna je već duže  vrijeme. Nakon što mu je u avgustu prošle godine, zbog brojnih nepravilnosti, poništena diploma Banjalučkog fakulteta za poslovne studije, u februaru ove godine saopšteno je da je student travničkog pravnog fakulteta – odjeljenje u Kiseljaku, a Parlamentarnoj Komisiji za nadzor nad radom OBA dostavio je i najnoviju - diplomu - Američkog univerziteta u BiH, koju je, kako je saopšteno, sticao dok je rukovodio OBAom. Na posljednje dvije, Mehmedagić je sredinom godine stavio oznaku tajnosti.