Osmica šalje Srbe zaposlene u OBA-i u penziju

  • 08.06.2020. 19:02

Srbi zaposleni u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH ponovo su na udaru direktora te Agencije. Kako pišu “Večernje novosti”, Osman Mehmedagić Osmica pokušava da što više Srba pošalje u penziju. U tome mu ne smeta ni to što oni nisu ispunili uslove za nju, već se osiguranicima iz Srpske pišu rješenja o prekidu radnog odnosa. 

S udarima na srpski kadar upoznati su i članovi Komisije za nadzor nad radom OBA. Od ranije je poznato da je Osmica usmjeren protiv svega što se tiče Republike Srpske, ali sada je otišao korak dalje, tvrdi Nenad Stevandić.

“Pripadnici drugih naroda mogu da nastave da rade, a Srbi se prijevremeno šalju u penziju, što je ogromna nacionalna diskriminacija, neprimjerena 21. vijeku, a i neprimjerena ustavnoj strukturi BiH i pravilima na kojima te službe funkcionišu", kaže Nenad Stevandić, član komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Na narednoj sjednici Komisije vidjećemo šta je moguće da uradimo, ali s obzirom na to da je i dalje na čelu agencije čovjek sa poništenom diplomom, ništa od njih nije za čuditi, poručuje Stevandić. Upoznat je Stevandić o pritužbama zaposlenih u Agenciji, mnogi su se i njemu obraćali. Pokušaće, tvrdi on, da se izbore za ravnopravnost.

“Mi u BiH, nažalost, još uvijek se borimo za ravnopravnost, umjesto da se borimo za neke pozicije razvoja itd. Stalnom diskriminacijom nas pokušavaju držati na niskom stepenu i razvoja, i zastupljenosti Srba u institucijama, a pogotovo kvaliteta rada tih institucija”, kaže Stevandić.

Udar na srpski kadar nije ništa novo. Kako pišu “Novosti”, ovakvim potezima, Osmica jača bošnjači korpus u Agenciji, koji sada čini 60 odsto ukupnog broja zaposlenih, kojih ima oko 2.000. Mnogi iz te struke mišljenja su i da Mehmedagić na terenu sprovodi operaciju čistke kadrova iz Republike Srpske sa znanjem i iskustvom, čime bošnjački korpus potpuno privatizuje tu agenciju.