Osmica godinama krije spornu srednjoškolsku prošlost: Imao loše vladanje i dva iz engleskog

  • 09.06.2020. 18:15

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić, poznatiji kao Osmica, mjesecima je u žiži javnosti zbog poništene diplome Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci.

Tako je Osmica, vjerovatno jedini u svijetu, direktor obavještajne službe bez fakultetske diplome. Doduše, valjda ne zadugo, jer je neslužbeno Mehmedagić u 58. godini student treće godine fakulteta.

Međutim, ono što je manje poznato je da je Mehmedagić završio samo tri razreda srednje škole i to u Željezničkoj školi sa praktičnom obukom “Vaso Miskin Crni” u Sarajevu, čime je stekao zvanje kvalifikovanog elektromehaničara.

Raport ekskluzivno donosi srednjoškolsku diplomu i svjedočanstva Osmana Mehmedagića.

Prema ovim dokumentima prvi čovjek obavještajne službe BiH ne može se pohvaliti uspjehom u školovanju, ali ni vladanjem. Naime, kako se vidi iz dokumenata, Osmica je u prvom i drugom razredu imao loše vladanje!?

U trećem se popravio pa je vladanje bilo primjereno. I ova diploma je bila na neki način sporna, jer je Mehmedagić, kada je upisivao Pravni fakultet u Sarajevu 1994. godine, nije priložio.

Iz engleskog jezika, prema svjedočanstvima, Mehmedagić je uglavnom imao dvojku, iz matematike takođe čvrstu dvojku, a iz SH jezika trojku.

Prema Informaciji Inspektorata prosvjetne inspekcije Kantona Sarajevo, koja je u posjedu Raporta, Pravni fakultet upisao je bez srednjoškolskog svjedočanstva, pa je na upisnom listu pisalo „Uslovan upis“. 

Naime, zbog ratnih dejstava ovaj dokument student Mehmedagić nije bio u situaciji predati na fakultet, a to je učinio 1999. godine.