Sastanak SNSD-a i SDA 

Osmanović: Što prije formirati vlast

  • 10.04.2019. 17:47

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović izjavio je danas da je ova stranka opredijeljena da što prije bude formirana vlast na nivou Federacije BiH i BiH, te očekuje da u nerednoj sedmici dođe do sastanka predstavnika SNSD-a, HDZ-a i SDA.

On je, nakon sastanka u Sarajevu sa delegacijom SNSD-a, naveo da je najviše razgovarano o argumentima da je neophodno poštovati Ustav BiH, zakone i da se dostavljanje prijedloga prvog godišnjeg nacionalnog plana za članstvo BiH u NATO-u treba shvatiti kao tehničko pitanje. 

"Nismo imali razumijevanje u punom kapacitetu sa druge strane i to je ostavljeno da se poslije o njemu raspravlja", rekao je Osmanović novinarima. 

On je naglasio da je bilo riječi i o sastavu Savjeta ministara, ali da nisu ulazili u rapored resora, već da su se samo dotakli pitanja koji broj ministara će biti iz FBiH i Republike Srpske. 

"Ukazali smo na dosadašnju praksu da se na čelu Savjeta ministara redovno rotiraju Bišnjak, Srbin i Hrvat i da je do sada praksa bila da, ako je na čelu Savjeta ministara bio neko iz reda srpskog naroda, onda SNSD i njegovi koalicioni partneri mogu računati na još dva ministarstva", rekao je Osmanović. 

On je dodao da ni oko toga nije pronađeno najbolje rješenje, te očekuje da u nerednoj sedmici dođe do sastanka predstavnika SNSD-a HDZ-a i SDA na kojem bi sve ove stvari biti stavljene na sto. 

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva SNSD-a Staše Košarca nakon sastanka da će ova stranka tražiti neke nove modele ukoliko vlast ne bude uskoro formirana, Osmanović je rekao da je to njihovo demokratsko pravo i da SDA nema ništa protiv, ukoliko to bude u skladu sa Ustavom BiH i zakonom. 

"Očekujemo da se konkretniji dogovori postignu naredne sedmice, kada sjednu tri političke stranke, i onda ćemo konkretnije razgovarati o podjeli resora. Danas je napravljen jedan iskorak. Tražili smo od SNSD-a ima li ikakvog modaliteta kada je u pitanju prijedlog godišnjeg nacionalnog plana i dobili smo odgovor da je sada u ovom momentu za njih to neprihvatljivo", zaključio je Osmanović. 

Osim Košarca, u delegaciji SNSD-a bili su potpredsjednici ove stranke Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, a u delegaciji SDA i potpredsjednici Denis Zvizdić i Edin Ramić.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.