Jedna poruka

Osam načelnika posavskih opština: Želimo saradnju, a ne konflikte

  • 09.04.2019. 16:37

Osam načelnika posavskih opština iz oba entiteta i jedna poruka – želimo saradnju, ne konflikte. Jedni od drugih udaljeni dvadesetak kilometara i spojeni istim problemima, odlučni su da ih rješavaju zajedno. 

Odgovor na prirodne katastrofe, suše i poplave, uređenjem kanalske mreže, prvi je zadatak.

"Kanali u našim oranicama nisu nažalost uređeni dovoljno dobro, ne održavaju se potrebna su velika finansijska sredstva tako da jedno jedinstveno rješenje uređenja ovih postojećih kanala, definiranje možda i kopanje novih bi bilo jedna mjera koja bi pomogla razvoju naše poljoprivrede", kaže Stjepan Piljić, načelnik opštine Domaljevac Šamac. 

Infrastruktura i odlaganje otpada, takođe, su poslovi na kojima će zajedno raditi. Načelnici će se sastajati dvaput godišnje. U međuvremenu će rukave zasukati saradnici i pratiti pozive međunarodnih institucija.

"Zadatak načelnika za privredu je da u naredna dva mjeseca zajedno sjednu da u ovim oblastima koje smo definisali da su zajednički, definišemo određene projekte i da pratimo javne pozive u tom pravcu", kaže Đorđe Miličević, načelnik opštine Šamac.

Ideja o saradnji rođena je prošle godine. Korak je ka povezivanju kažu u OSCE-u, koji ih savjetodavno podržava.

"I da služi kao primjer za povezivanje drugih opština u BiH koji se suočavaju sa sličnim socioekonomskim izazovima", rekao je Đanpikro Granćeli, šef OSCE kancelarije Brčko.

Vukosavlje, Šamac i Domaljevac Šamac, već su zajedno nastupili kod Savjeta Evrope kroz kulturne projekte. Inspekcija i vatrogasci već nekoliko mjeseci zajedno djeluju u Šamcu, Pelagićevu i Donjem Žabaru. Raspoloženi su da u priču uključe i Modriču. 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина