Blokada i dalje traje

Osam mjeseci poslije izbora bez Vlade FBiH

  • 15.06.2019. 19:09

Bez šest srpskih delegata, skupštinska većina u Parlamentu Federacije BiH ne može da predloži potpredsjednika enititeta iz reda srpskog naroda, bez kojeg neće moći formirati ni izvršnu vlast.

Od 17 srpskih delegata, SDA, DF, HDZ i SBB imaju samo dva, dok ih SDP ima 8. Opoziciona Socijaldemokratska partija, sa osam srpskih delagata u Domu naroda, može da predloži potpredsjednika iz reda srpskog naroda. Problem je u tome što, ukoliko SDP da srpskog potpredsjednika, on najvjerovatnije neće podržati mandatara za sastav nove vlade. 

To bi po svemu sudeći, trebalo da bude dosadašnji premijer Fadil Novalić. Izbor mandatara ne može da prođe bez saglasnosti oba potpredsjednika entiteta. 

"Ukoliko oni nađu od 17 Srba, šest koji će dići ruke onda imaju mogućnost da izaberu vladu. A trenutno nemaju tih šest Srba, tako da trenutno ne postoje uslovi da se formira Vlada Federacije. Ne postoji ustavna procedura koja bi mogla da proizađe iz toga da se trenutno izabere Vlada Federacije", rekao je Đorđe Radanović, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH. 

Nedavno je propao i izbor potpredsjednika Doma naroda, jer još nije izabran ni predsjednik Kluba spskog naroda. SDP je, predložio svog kanididata, kojeg nisu prihvatili ostali delegati. Delegat iz reda srpskog naroda, Goran Broćeta, kaže da i predsjednik kluba i potpredsjendik Federacije iz reda srpskog naroda mora da bude neko koga su birali građani. 

"U ovom momentu je nemoguće da neko ima šest potpisa koji su potrebni od strane skrpskih delegata ove većine matematičke koju čine SDA, SBB, HDZ i DF. Bez legitimnih srpskih predstavnika mi nećemo dozvoliti da se to formira. Ukoliko SDP ne bi napravio neki dogovor sa pomenutom većinom", istakao je Broćeta. 

Opoziciji nije jasno zašto Parlament još ne funkcioniše u potpunosti i zbog čega još nije formirana izvršna vlast. SDP-ov poslanik Damir Mašić kaže da u parlamentu postoji natpolovična većina i da se vlast mogla ranije formirati. 

"Meni tu nije jasno u čemu je problem njih niko ne sprečava, oni imaju kvalifikovanu većinu u oba doma parlamenta. I bez ikakvih problema mogli su još prije pet mejseci imenovati i izabrati izvršnu vlast u Federaciji BiH. Trenutno stanje u Federaciji je takvo da rad parlamenta održava opozicija, odnosno predsjedavajući Predstavničkom doma koji jedini zasjeda. Dom naroda zasjeda ponekada", naglasio je Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a u PD parlamenta FBiH. 

Rad parlamenta Federacije u početku je kočio HDZ BiH. Oni su formiranje vlasti uslovljavali izmjenom Izbornog zakona.