Karantin

Oružane snage postavljaju šatorska naselja, izolacija za sve koji ulaze u BiH

  • 19.03.2020. 18:39

Ubrzo će svi koji dolaze u BiH imati spreman karantin - nedaleko od osam graničnih prelaza u BiH, Oružane snage su počele da postavljaju šatorska naselja. Srpski član Predsjedništva ocjenjuje da bi prvi ljudi mogli da uđu u karantin već tokom vikenda. Svjesni smo da još nije ljeto, i da su vanredni uslovi, ali mi moramo da branimo naše građane koji su u zemlji, i zbog toga ne smijemo biti nimalo fleksibilni - kategoričan je Milorad Dodik.

"Mora se razumjeti da će ta mjera biti veoma rigorozna. Dakle, karantin, jer nama je virus došao iz Italije, a sada najviše dolazi iz Slovenije, Austrije, Njemačke. I to je ono na šta mi moramo da reagujemo. Kao što smo reagovali na neke destinacije koje smo mogli ovdje da uvidimo, potpuno smo ih konzervirali, pokušali da evidentiramo sve one koji su bili u nekom ugostiteljskom objektu, ili na nekom mjestu gdje su se takva lica pojavila", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik dodaje da je očigledno da će uskoro mnogi bh. građani biti deportovani iz zapadnih zemalja, jer su mnogi zbog krize sa korona virusom ostali bez posla, a samim tim bez zdravstvenog osiguranja - i da će zato karantin biti pun. Predsjednica Srpske poručuje - svjesni smo izazova koje pruža ovakav smještaj.

"Naravno da će predstavljati poseban izazov organizovati život u okviru jednog takvog karantina, ali naše institucije znaju šta je njihov posao. Nadležnosti su tu jasne, jasne su procedure, prema tome očekujem angažman i naših zdravstvenih službi, RUCZ, isto tako i lokalne zajednice u kojoj su oni nadležni, svakako Ministarstva unutrašnjih poslova", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Jedan od najvećih karantina trebalo bi da bude nedaleko od GP Gradiška, na parkingu kod starog carinskog terminala. Predstavnici lokalnih vlasti, Republičke uprave civilne zaštite i Oružanih snaga danas su obišli lokaciju, nakon čega je vatrogasni kamion oprao parking, a zatim je došao vojni konvoj sa opremom. Ubrzo su počeli da niču šatori - a plan je da ova lokacija bude spremna da primi 200 ljudi. Prvi čovjek Gradiške kaže da je ovo daleko najbolja lokacija u gradu za taj vid smještaja.

"Na ovom prostoru postoje sve infrastrukturne potrebe, od vode, od kanalizacije, od struje, na kraju imamo i ovaj zidani objekat i imamo ovaj prostor od nekih 20-ak hiljada kvadrata, gdje može da se izvrši razmještaj tih šatorskih konstrukcija", kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Osim na Graničnom prelazu Gradiška, šatorski karantini bi trebalo da budu postavljeni i na Graničnim prelazima Izačić, Bijača, Brod, Rača, Šepak, Vardište i Klobuk.