Tužilaštvo BiH

Optužnica za krijumčarenje ilegalnih migranata

  • 03.01.2019. 15:52

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam lica koja ih tereti za krijumčarenje 46 ilegalnih migranata kroz teritoriju BiH.

Optuženi su državljani Pakistana Usman-Ali Maksud Ahmed i Rahim Јaveda, te državljanin Iraka Alen Amina koji su u pritvoru.

Optužnica je podignuta i protiv Anela Čomora, Adele Čomor, Ane Dumančić i Aziza Huskovića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta u okviru operacije kodnog naziva "Centar" koju su više mjeseci provodili Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa drugim partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu.

U optužnici se navodi da su se Maksud Ahmed i Amina, kao organizatori grupe, te Јaveda kao član grupe, lažno predstavljali kao migranti kako bi se kretali među njima i ostvarivali kontakte sa licima koja su spremna platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama EU.

Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, transportovali ih i smještali na skrivenim lokacijama u BiH, te krijumčarili prema Hrvatskoj, mahom na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim licima ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan zvaničnih graničnih prelaza.

Istragom je utvrđeno da su optuženi tokom 2018. godine izvršili krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, uglavnom državljana Pakistana, Avganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije, te ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 70.000 KM.

Optuženi su postupali suprotno članu šest Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, a počinjenim krivičnim djelima ugrožavana je bezbjednosna situacija u BiH.

Optužnica ih tereti da su počinili krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje lica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.