Donacija EU

Stigla oprema vrijedna 1,3 miliona evra za borbu protiv virusa korona

  • 16.07.2020. 13:31

EU je dopremila u Sarajevo donaciju u opremi namijenjenu za borbu protiv virusa korona vrijednu 1,3 miliona evra koja će narednih dana biti distribuirana bolnicama širom Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, a, između ostalog, sadrži 28 visokokvalitetnih respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih uređaja za mjerenje nivoa kiseonika u krvi.

Oprema će, u skladu sa principima raspodjele koje je odobrio Savjet ministara, biti raspoređena zdravstvenim centrima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Trebinju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Foči i Mostaru, odnosno bolnicama sa kapacitetima za intenzivnu njegu.

Isporuci opreme prisustvovali su šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Satler je ocijenio da je riječ o značajnoj pomoći BiH u vrijeme kada raste broj zaraženih virusom korona i kada je prosjek godina oboljelih sve niži.

On je obećao da će EU, kao najveći trgovinski partner, donator i investitor u BiH, nastaviti da podržava BiH u borbi protiv virusa korona, za koji je istakao da ne poznaje granice, ni diskriminaciju.

Donirana oprema nabavljena je u skladu sa standardima EU za javne nabavke putem projekta koji sprovodi UNDP BiH.

"UNDP je ponosan što je partner EU u pružanju strateške pomoći BiH u borbi protiv virusa korona", rekla je Nedera, ističući da je UNDP usmjeren i na oporavak posljedica koje je virus korona nanio ekonomiji i društvu.

Oprema koju je donirala EU narednih dana biće podijeljena zdravstvenim centrima širom BiH i dio je ukupne pomoći EU od sedam miliona evra za borbu BiH protiv virusa korona.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)