Zoran Tegeltija

Opredijeljenost Savjeta ministara za iskorak ka EU, uprkos blokadama

  • 14.05.2020. 13:33

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Јohanom Satlerom o aktuelnoj političkoj I ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i o nastavku procesa evropskih integracija.

Predsjedavjući Tegeltija upoznao je ambasadora Satlera o zaključcima Kolegijuma za evropske integracije a u vezi sa ispunjavanjem prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te istakao opredijeljenost Savjeta ministara da, uprkos blokadama pojedinih političkih struja, napravi značajan iskoraka na putu ka EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je naglasio da je dosljedna primjena mehanizma koordinacije, koji omogućava saradnju različitih nivoa vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima, od ključnog značaja za kretanje BiH ka Evropskoj uniji.

"Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je ukazao i na neophodnost daljeg jačanja međusobnog povjerenja između BiH i EU, naglasivši da je BiH potreban konkretan signal da postoji politička volja i saglasnost svih članica kada je u pitanju proširenje", ističe se u saopštenju.

Satler je naglasio neophodnost rada kroz mehanizam koordinacije, kao i značaj i ulogu Kolegijuma za evropske integracije, te ukazao na važnost poštovanja rokova definisanih zaključcima Kolegijuma za evropske intergacije za izradu Metodologije za izradu Programa integrisanja BiH u Evropsku uniju i Akcionog plana za realizaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Sagovornici su razmijenili mišljenje i o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu prouzrokovanoj pandemijom kovid-19, podršci koju je EU pružila BiH, uključujući Makrofinansijsku pomoć EU u iznosu od 250 miliona evra i grant sredstva u iznosu od 80,5 miliona evra za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom kovid-19", navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara.

Tokom razgovora, Satler je izrazio punu kontinuiranu podršku u ostvarivanju napretka BiH ka Evropskoj uniji, kao i saradnju po pitanju rada Radne grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju virusa korona.

"Zajednički je ocijenjeno da je potrebno što prije nastaviti sa reformskim procesima i provođenjem ranije definisanih socio-ekonomskih mjera s ciljem pokretanja ekonomskih aktivnosti, oživljavanja privrede i varaćanja radnih mjesta, te ukazano na potrebu većeg stepena solidarnosti svih kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom novog virusa korona", dodaje se u saopštenju.