Snježana Novaković Bursać

Opozicija želi privući pažnju populističkim prijedlozima

  • 08.05.2020. 10:45

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da više zakonskih prijedloga i inicijativa koje su za narednu sjednicu ovog doma predložile opozicione stranke ima populistički karakter.

Prema njenim riječima, sjednica će biti zahtjevna imajući u vidu broj njihovih inicijativa kojima žele da privuku medijsku pažnju populističkim prijedlozima.

"Iako čujemo da se deklarativno zalažu za konkretan rad, mislim da će nam dosta vremena oduzeti", rekla je Bursaćeva Srni, podsjećajući da se na predloženom dnevnom redu sjednice, zakazane za 15. maj, nalazi više od 60 tačaka.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SNSD-a, Srpskog kluba i HDZ-a, ona je navela da mu treba dati šansu i da ga je moguće dorađivati u daljoj parlamentarnoj proceduri.

"Zakon je ušao u redovnu proceduru i vidjećemo kako će proći na ustavnopravnoj komisiji. Smatramo da je prijedlog ispravan i potreban kako bi domaći akteri u Ustavnom sudu preuzeli ovlaštenja i odgovornost", istakla je predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a.

Ona je dodala da jedan broj političkih aktera u BiH zagovara prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i dalje očekujući neka rješenja od tog suda koja bi išla u pravcu ostvarenja njihove politike.

"Nadam se i vjerujem da je moguće da svi zajedno pokažemo dozu zrelosti i da to ozbiljno razmotrimo. U krajnjoj liniji sve je još otvoreno po pitanju samih rješenja u zakonu i a priori odbijanje značilo bi da se želi održati stanje koje odgovara jednoj političkoj opciji u BiH", rekla je Bursaćeva.

Prijedlogom zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava predviđa se da troje stranih sudija u Ustavnom sudu zamijene domaće sudije koje bi imenovalo Predsjedništvo BiH, a potvrđivao Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Među prijedlozima poslanika opozicionih stranaka je i da se tokom ove godine 20 odsto ostvarene neto plate lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH izdvaja u poseban fond za borbu protiv virusa korona.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.