Zvaničnici Srpske reagovali na kominike PIK-a

OHR podržava samo probosansku politiku

  • 19.06.2019. 19:09

Kominike Savjeta za implementaciju mira još je jedan u nizu političkih pamfleta naklonjenih Bošnjacima, poručuju danas zvaničnici iz Republike Srpske. SNSD-ov Staša Košarac kaže da je PIK trebalo detaljnije da se pozabavi neformiranjem novog saziva Savjeta Ministara. Visokom predstavniku Valentinu Incku i njegovoj kancelariji OHR-u  poručuje da BiH nije samo Sarajevo i da u BiH ne žive samo Bošnjaci, kao jedini narod čiju politiku OHR i dio međunarodne zajednice podržavaju.

"Vidljivo je da Visoki predstavnik izlazi ponovo iz svog mandata, jasno se svrstavajući na stranu probosanske politike, politike SDA, što je za nas neprihvatljivo. Mi ne blokiramo konstituisanje zajedničkog nivoa vlasti. Ovdje je vidljivo da se u kominikeu pokušala da se izvrši zamjena teza, da se optuže strkture iz Srpske da žele da opstruišu zajedničke organe vlasti," rekoa je Košarac.

Upravnom odboru PIK-a, pisali su u Ujedinjenoj Srpskoj. Od visokog predstavnika i zemalja članica Savjeta traže da iskoriste svoju političku moć i utiču na političare iz FBiH, koji koče imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Lider stranke, Nenad Stevandić, za ATV kaže da je apsurdno to što PIK osuđuje formiranje rezervnog sastava policije u Srpskoj, s obzirom da su, kako kaže, političari koje PIK podržava, pomogli eskaliranje migrantske krize u BIH.

"Problem je samo što imaju izrazito antisrpski stav i što stalno demonstriraju jednu stereotipnu srbofbiju koja je na granici izdržljivosti. A za ono što je konkretno, znači kršenje zakonskih procedura, poslovnika i Ustava, koje su uradili Džaferović, Izetbegović i Komšić, spriječivši da Srbi dobiju predsjedavajućeg Savjeta ministra koji predstavlja volju većine Srpske, to ne da nisu sankcionisali, nego su bukvalno preskočili," kaže Stavandić.

PIK je u svom kominikeu, nakon dvodnevnog vijećanja, šturo naveo da je formiranje vlasti na nivou BiH prioritet, ne hvaleći ipak Republiku Srpsku, koja je izbornu volju građanja implementirala na vrijeme. Ne odgovara im i formiranje Komisije za Srebrenicu. Veći dio kominikea su ipak posvetili pravosuđu, navodeći da je neophodna revizija Zakona o VSTS-u. Podršku je kominike-u uskratila Ruska ambasada koja smatra da je dokument pristrasan i jednosmjeran i da ne doprinosi pomirenju i dijalogu u BiH.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)