Šmit nema legitimitet

OHR i Kristijan Šmit pred Savjetom bezbjednosti UN-a prošli kao da ih je udario brzi voz

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2021. 19:12

Kristijan Šmit nema legitimitet, kao ni njegov izvještaj koji je pokušao da prezentuje pred Savjetom bezbjednosti UN-a. Zaključak je to koji odjekuje u analitičkim krugovima regiona. I iz Beograda i iz Zagreba čuju se slični stavovi: Šmit i OHR su faktori desatabilizacije u BiH, ali i šire. Pred Savjetom bezbjednosti su prošli kao da ih je udario brzi voz, kaže istoričar Aleksandar Raković.

"A i ovi njegovi puleni, naravno, koji su svih ovih dana prizivali da će se nešto dogoditi u Savetu bezbednosti, posebno govorim o zvaničnom Sarajevu, takođe su prošli kao da ih je udario brzi voz. Znate, došli smo u situaciju da neki bošnjački lideri kao da žele da se izvrši vojna agresija na Republiku Srpsku i srpski narod", kaže Aleksandar Raković, istoričar.

OHR radi u interesu samo jednog naroda u BiH, i, naravno, u svom interesu, čuje se iz Zagreba. OHR-u odgovara haos u BiH jer imaju konkretnu računicu , kaže Zoran Krešić.

"Meni je najzanimljiviji dio izvještaja u kojem zapravo OHR cvili da nema dovoljno novca, a onda kad nemate dovoljno novca, onda morate proizvoditi puno ozbiljniju situaciju, odnosno predstavljati je u javnosti, nego što to jeste. Ovo je zapravo izvještaj za produbljenje mandata OHR-a i za izdvajanje više novca Uredu visokog predstavnika. Ono što zapravo začuđuje jeste da intonacija je apsolutno ista kao u vremenu u kojem je bio gospodin Incko koji je bio probošnjački lobista", poručio je Zoran Krešić, analitičar.

Dok je krize u BiH tu ima i OHR-a. Onoga čega nema je stabilizacije i puta ka Evropskoj Uniji,  poručuju iz ove zajednice država.

"Jasno kažemo da svaka retorika o podjelama mora da prestane. Sve jednostrane akcije koje ugrožavaju teritorijalni integritet BiH moraju da prestanu. Mora da se krene u dijalog među političkim liderima, što je jedini konstruktivni način da se riješi ova kriza", izjavio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

A rješenje je u rukama tri konstitutivna naroda u BiH. I to bez uplitanja aparata visokog predstavnika, kojem, smatraju analitičari iz Beograda i Zagreba, otkucava sat za odlazak.

"Ja mislim da ćemo u narednih godinu dana, srećom, videti kraj OHR-a i da se ide u tom pravcu", dodaje Rakovič.

"Rekao bih da su posve u pravu oni koji tvrde da Ured visokog predstavnika ili posve izmjestiti iz BiH ili ga na neki način reducirati jer on zapravo šalje krajnje lažnu sliku o Bosni i Hercegovini", poručuje Krešić.

Zbog takve slike, u BiH i dalje će biti prisutna misija Altea. Međunarodna arbitraža u BiH dovela je do kolapsa institucija i stvorila od nje obični protektorat koji opastaje silom međunarodne zajednice, poručuju analitičari.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић