OEBS: Deklaracija SDA ometa postizanje dogovora za formiranje vlasti

  • 18.09.2019. 18:28

Misija OEBS-a u BiH saopštila je da će bilo kakve promjene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji BiH zahtijevati širok politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom, ističući da Deklaracija SDA i naknadna reagovanja ometaju postizanje prijeko potrebnog rješenja za formiranje vlasti.

Iz Misije OEBS-a konstatovali su da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo vjerovatno da se može postići takav politički konsenzus.

"Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rješenja koja vode zemlju naprijed. Vrijeme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH", navela je Misija OEBS-a u odgovoru na pitanje Hrvatskog medijskog servisa o sadržaju Programske deklaracije SDA, prema kojoj se ta stranka zalaže za preuređenje BiH u "republiku BiH".

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u OEBS-u smatraju da je neophodno jačati međusobne odnose i povjerenje.

U odgovoru se ističe i da je, "nažalost, Misija OEBS-a u BiH primijetila da se na Kongresu SDA govorilo pohvalno o nekoliko lica optuženih za ratne zločine".

"Misija OEBS-a u BiH podsjeća na svoju raniju izjavu da, kako bi se premašilo nasljeđe rata, prije svega, svi moraju poštovati sve nevine žrtve rata. Hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici", naveli su iz OEBS-a.

Kongres SDA usvojio je ranije Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином