Sarajevo

Održano ročište o određivanju mjera zabrane Zolaku

  • 29.06.2020. 19:17

Aleksandar Zolak direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nezakonito je izdao "Srebrenoj malini" dozvolu za uvoz 100 respiratora, te tvrdnje iz Tužilaštva BiH čule su se na današnjem ročištu u Sudu BiH.

Jednomjesečnu zabranu sastajanja s određenim osobama, odnosno drugim osumnjičenima i svjedocima predložilo je Tužilaštvo. To što je rađeno slično je kao kada bi nekom doktoru rekli da donese diplomu, a on donio potvrdu da je upisao fakultet, poručuju tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić. 

"Postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, iskoristio i prekoračio ovlašćenja i donio rješenje kojim se dozvoljava upis "Srebrene maline" u registar uvoznika medicinskom opremom čime je nezakonito dozvolio uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH. "Srebrena malina" nije bila ni upisana u sudski registar kao uvoznik medicinske opreme, nije imala edukovane stručne osobe za tu vrstu posla niti je na vrijeme dobijena potvrda o sertifikatu. Većina uslova nije ispunjena da "Srebrena malina" obezbijedi sigurnost kvaliteta skladištenja respiratora. Inspektori Agencije nisu se uvjerili na kom mjestu će biti skladišteni respiratori", Tužilaštvo BiH.

Da za to nema potrebe, tvrdi Zolakov advokat Senka Nožica. Kaže da je situacija izazvana virusom korona zahtjevala da se hitno reaguje. Zolak je, tvrdi Nožica, postupio prema Zakonu.

"Ako je hitan zahtjev, onda je hitno i rješenje u svakoj mogućoj situaciji. To hitno rješenje ne smije biti protivno zakonu, nego mora biti u skladu sa zakonom i mi smo danas ukazali zašto je to rješenje koje je doneseno u potpunosti bilo u skladu sa zakonom", rekla je Senka Nožica, advokat Aleksandra Zolaka.

Sada je sve na Sudu BiH koji ima rok od 24 časa da donese odluku da li će Zolaku odrediti mjere zabrane. Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH  ispitan je u svojstvu osumnjičenog u okviru istrage o nabavci respiratora u FBiH. Osim Zolaka, ranije su u aferi "Respiratori" osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, koji su plaćeni 10,5 miliona maraka.