U Banjaluci

Održana konferencija o regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana

  • 28.06.2018. 19:19

Niko ne želi da licitira kada bi se BiH mogla da nađe na putu ka EU, poručeno je i sa konferencije o regionalnoj saradnji. Optimista nije ni domaćin konferencije Zlatan Klokić, koji tvrdi da Republika Srpska radi punom parom na dodatnim pitanjima Evropske komisije. 

A tek nakon toga moglo bi se znati kako BiH kotira i kada bi mogla da dobije kandidatski status.

"Ako me pitate kada će BiH biti članica ne bi govorio o godini, jer je nezahvalno govoriti kada je BiH u pitanju, a primjer tome je i sam Upitnik od strane Evropske komisije, jer smo imali 6 mjeseci da odgovorimo, a trebalo nam je godina i 4 mjeseca", kaže Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS.

Unutrašnje prilike su jedan od većih izazova, smatra i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić. Kaže da je u jednom trenutku bilo napretka bilo, ali tek kada se unutrašnje turbulencije smire moći će da se govoriti o daljim koracima, a to bi kaže moglo da bude tek nakon izbora.

"Mi smo imali odlične iskorake u prve dvije godine nažalost mislim da se politički ambijent pokvario, previše je vaninstitucionalnog djelovanja od pokušaja osporavanja 9.janura , preko vaninstitucionalnnog dizanja tužbe nakon toga sukobi Bošnjaci Hrvati oko izbornog zakona i to je sve zaustavilo taj objektivan trenutak koji je bio prisutan”, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Šef delegacije EU nada se ipak da bi odgovori na dodatnih 650 pitanja Evropskoj komisiji mogli da budu dostavljeni i prije oktobra. Do tada je kaže nezahvalno nagađati bilo šta. 

“Mi se nadamo da bi ti odgovori mogli doći na red do kraja godine, a možda čak i do oktobarskih izbora jer nakon izbora biće drugih pitanja koje će odvlačiti pažnju, e sad, na osnovu tih odgovora, ali i drugih izvora i informacija Evropska komisija će raditi procjene stanja", rekao je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije  EU u BiH

Danas održana konferenicija “Izazovi regionalne sardanje na Zapadnom Balkanu” takođe je jedna od vodećih inicijativa  Evropske komisije. Na konferenciji je govorila i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović o "Izazovima evropskih integracija”.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.