Ispred Ambasade Hrvatske

Održan protest protiv odlaganja nuklearnog otpada na granici sa BiH

  • 29.07.2019. 13:12

Ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu danas su održani mirni protesti sa zahtjevom da Hrvatska ne gradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH.

Sa protesta, u organizaciji "Klajmet sejv Bosnija" i "Ekstinšen rebelion BiH", poručeno je da bi eventualnom izgradnjom odlagališta bilo ugroženo više od 300.000 građana BiH. 

"To područje je trusno. Nije urađena procjena uticaja na okolinu u prekograničnom kontekstu. Nije uopšte uzeto u obzir kakva opasnost može da bude. Eksperti iz BiH, ali i iz Hrvatske, su zaključili da lokacija apsolutno ne odgovara i da je velika opasnost za građane BiH", istakla je Maida Šabeta iz organizacije "Klajmet sejv Bosnija". 

Tokom protesta, na kojem se okupio manji broj građana, nošeni su transparenti sa porukama "Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori", te "Hrvatska, poštuj živote svojih susjeda". 

Iz Udruženja "Eko akcija" saopštenjem su podržali današnje okupljanje, u napomenu da bi adresa protesta morala biti i Delegacija EU u BiH. 

Iz ovog udruženja ističu da odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje će direktno ugroziti snabdijevanje Novog Grada vodom, nije samo pitanje odnosa Hrvatske i BiH, već odnosa Evropske unije prema BiH. 

"Propisi zaštite životne sredine i vitalnih prirodnih resursa u EU vrlo su jasni i striktni, ali to očigledno ne važi za zemlje na periferiji Unije, prema kojim se ona sve više odnosi kao kolonijalna sila", navodi se u saopštenju.

Foto: Klix.ba

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)