Ministarstvo spoljne trgovine BiH

Odobren izvoz jaja za preradu u EU

  • 10.07.2019. 13:53

BiH je odobren izvoz jaja za preradu na tržište EU, čime će biti omogućen izvoz prehrambenih proizvoda koji sadrže jaja, dok se odobrenje izvoza konzumnih jaja očekuje do jeseni, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Ovu odluku donijela je Evropska komisija na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza. 

Konačno stavljanje BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište EU, uslijediće u narednim sedmicama. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za peradarastvo BiH, ali i cijelu prehrambenu industriju. 

"Nakon naših višemjesečnih priprema, uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju ne samo jaja, nego i cijele prehrambene industrije", naglasio je Šarović. 

On je podsjetio da se do sada u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz BiH, a sada je i taj problem otklonjen i proizvođači kompozitnih proizvoda, kao što su tjestenine ili pekarski proizvodi mogu nesmetano da ih plasiraju na evropsko tržište. 

U saopštenju se dodaje da je nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano i upućivanje zahtjeva za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.