Siniša Vidović

"Odluka Ustavnog suda - najjači atak na Dejton"

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2021. 09:51

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović smatra da je odluka Ustavnog suda BiH po pitanju izgradnje Hidroelektrane /HE/ "Buk Bijela" nakon građanskog rata u BiH najjači atak na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

Vidović je u pisanoj izjavi za medije pozvao sve političke faktore u Republici Srpskoj da u ovom momentu zajednički reaguju i okupe se oko bazičnog interesa naroda i institucija Republike Srpske.

"To znači nepriznavanje ingerencija institucija BiH u procesu dodjela koncesija kako na Drini tako na svim rijekama i resursima Republike Srpske. Niko iz Srpske nije nikada osporavao koncesije koje je Federacija BiH dodjeljivala", istakao je Vidović.

Vidović navodi da otimanje ingerencije Vlade Republike Srpske i dizanjem na nivo BiH znači da u konačnici sve odluke o koncesionarima donosi Savjet ministara, što je pokušaj mogućeg razvlašćivanja i zaustavljanja razvoja Srpske.

"To znači i da bi dodjela koncesija na nivou BiH bilo plaćanje koncesione naknade budžetu BiH, a ne Republike Srpske", upozorava Vidović.

On je rekao da ovo predstavlja "bjesomučnu želju da prisvoje sva poljoprivredna zemljišta, sve rijeke, jezera, šume, sunčevu energiju, energiju vjetra u vlasništvo BiH".

Vidović kaže da pokušaj Ustavnog suda BiH da na Drini postavi "Kineski zid" upravo svjedoči o histeriji političara FBiH protiv ulaganja Srbije u energetski sektor Republike Srpske, jer im je izgradnja HE "Buk Bijela" sada trn u oku.

On je podsjetio da je lider SDA Bakir Izetbegović rekao da je to "infrastrukturna agresija Srbije na BiH".

"Mislim da nije tako govorio kada je primao vakcine ili kada je Srbija svim građanima BiH velikodušno otvorila vrata i vakcinisala svakoga ko je to želio. Ali kada treba ulagati, i to na teritoriji Republike Srpske, onda je to agresija", istakao je Vidović.

On je rekao da je sada najveći problem jačanje i razvoj Republike Srpske koja ide u korak sa već snažnom Srbijom.

"Nalazimo se pred istorijskom odlukom da li ćemo dopustiti da nam sudije stranci na Drini olovkom na nelegalan način postave `Kineski zid` i urade ono što nisu mogli puškom 1914. i 1941. godine", istakao je Vidović.

On je pozvao Boračku organizaciju Republike Srpske da zauzme stav povodom ove skandalozne odluke Ustavnog suda BiH.

"Ne dajte da u miru izgubimo ono što se krvlju branilo. Ovo je istorijski projekat i prekretnica, a svi politički akteri iz Republike Srpske koji ne budu jasno digli glas protiv ovog čina mogli bi u istoriji biti zabilježeni kao izdajnici", poručio je Vidović. 

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм