Denis Zvizdić

Odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi

12:48, 19.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je danas u Beču da je BiH i dalje snažno privržena integraciji u EU, te naglasio da su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi.

U razgovoru sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i evropskim komesarima Johanesom Hanom i Marijom Gabrijel, Zvizdić je izrazio nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH biti odlazak u Brisel sa završenim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. 

Govoreći o bilateralnoj saradnji, on je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji moraju prevazići, prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza. 

Zvizdić smatra da je potrebno održavati i unapređivati redovne dijaloge na svim nivoima, s ciljem obezbjeđenja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima. 

On je skrenuo pažnju na trend "zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova", te izrazio nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu. 

Han je izložio pregled stanja implementacije dogovorenih mjera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti zapadnog Balkana, te pozvao premijere da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema. 

Kurc je učesnike sastanka obavijestio o planovima Austrije tokom preostalog predsjedavanja EU i izrazio podršku rješavanju bilateralnih pitanja, te podstakao odlučujući napredak kako bi se unaprijedio proces evropskih integracija. 

On je pozvao učesnike sastanka na fokusiranje na postojeće obaveze i na predstavljanje novih zajedničkih projekata koji će podstaći regionalnu saradnju, posebno u onim segmentima za koje već postoji dogovoreno finansiranje. 

Sastanku u Beču su prisustvovali i premijeri Albanije, Crne Gore, Srbije i samoproglašenog Kosova, te ministar ekonomije Makedonije.