Osman Mehmedagić Osmica

Odgođeno poništenje diplome prvog obavještajca BiH

  • 05.09.2019. 18:47

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske uvažila je molbu rektora Univerziteta za poslovne studije Banjaluka Radovana Klincova da bude odgođeno postupanje po rješenju inspektora kojim je UPS-u naloženo da poništi i oglasi ništavnom diplomu  Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, potvrđeno je za ATV iz Inspektorata Republike Srpske. 

U Inspektoratu kažu da su žalbu dostavili na postupanje drugostepenom organu. Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. 

"Na osnovu dostavljene molbe za odlaganje izvršenja rješenja, dozvoljeno je odlaganje rješenja prosvjetnog inspektora, do okončanja postupka po žalbi koji se vodi pred nadležnim drugostepenim organom", poručuju iz Inspektorata.

Rektor Radovan Klincov kaže da se nada da će ministarstvo poništiti rješenje Inspektorata. Kaže da poništavanje diplome, bilo u javnoj ili privatnoj obrazovnoj ustanovi mora imati svoju konačnicu - vrhovni, ustavni ili apelacioni sud. To je, kaže Klincov, dugotrajan proces, koji sa sobom nosi velike obaveze i sankcije, u slučaju da ga izgubite proces. 

"Imali smo 2008. godine takav slučaj, gdje je Vrhovni sud poništio odluku Okružnog suda, dao ministarstvu nalog i rješenje ministarstva je išlo kao prvostepenom, odnosno  inspekcijskoj službi gdje je dat nalog inspektoru da poništi svoje rješenje. razumijete i taj pojedinac ili student imao je pravo da tuži, prevedeno državu, a ne da tuži i traži odštetu, a ne da tuži nas kao privatnu ustanovu", kaže Klincov. 

Sada je na potezu Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ministar Rajčević je na službenom putu, a iz ministarstva poručuju da je procedura u toku, a više detalja će moći saopštiti po njegovom povratku.