Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH

Odbor upozorava na nove planove o izgradnji migrantskih centara u srpskim sredinama

  • 26.04.2020. 11:41

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ upozorio je da postoje planovi o izgradnji migrantskih centara na području Drvara, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova i Glamoča, četiri povratničke opštine koje čine homogenu cjelinu sa većinskim srpskim narodom.

Iz Odbora su ukazali da su to planovi da se ide preko federalnih organa, zaobilazeći kantonalne i opštinske strukture.

Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ističe da velikobošnjački nacionalizam ne dozvoljava da se migranti iz Azije deportuju nazad u zemlje porijekla, čak iako ministar bezbjednosti u Savjetu ministara kaže da su među migrantima otkrivena dvojica terorista.

"Taj velikobošnjački nacionalizam pretenduje da ovakvim i sličnim akcijama potpuno uništi srpsku zajednicu u FBiH tako što će psihološkim efektima napraviti defetizam i unijeti demoralizaciju u srpski narod", navedeno je u saopštenju.

Odbor je ocijenio da je velikobošnjački nacionalnizam doživio kuliminaciju naseljavanjem migranata u srpsko selo Lipa kod Bihaća i da je epidemija virusa korona iskorištena za brutalan napad na egzitenciju Srba u FBiH.

U saopštenju se navodi da je velikobošnjački nacionalizam, pored toga što je veoma aktivan u kršenju Dejtonskog sporazuma, prijetnja stabilnosti i miru na cjelokupnom području zapadnog Balkana.

"Ovo je pitanje opstanka srpskog naroda u FBiH. Velikobošnjački nacionalizam je koristeći institucije svih nivoa Federacije, smanjenu pažnu javnosti zbog pojave Kovida-19, uspio da izgradi bazu za smještaj svih migranata koji će doći u BiH ove i svih narednih godina", naveli su iz Odbora.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH naglasio je da su velikobošnjački nacionalisti napravili u pravoslavnom selu, sa pravoslavnom crkvom i četiri pravoslavna groblja, okruženo okolnim pravoslavnim selima, centar za migrante iz Afrike i Azije muslimanske vjeroispovijesti.