Dom naroda Parlamenta BiH

Odbijen zakon o skeniranju glasačkih listića

  • 05.06.2018. 19:23

Većinom glasova, prihvaćeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije i time stavljena tačka na bilo kakve izmjene. Srpski delegati, i to iz DNS-a, uskoro će predložiti da se modernizacija glasanja izvrši prvo kao pilot projekat na narednim, lokalnim izborima.

“I to tako što bi ti pilot projekti obuhvatili sve gradove u RS, Prijedor, Banjaluku, Doboj, Bijeljinu, Zvornik, Istočno sarajevo, Trebinje, Distrikt Brčko i samo centralna mjesta u kantonima u Federaciji 2020. godine da se u cijeloj BiH 2022. glasa po ovom principu, ako uspiju pilot projekti“, kaže Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BIH iz DNS-a.

U HDZ-u, kojem su bošnjački političari spočitavali da koče modernizaciju izbora, i danas poručuju da treba prvo uvesti struju i mobilnu mrežu, a tek onda krenuti u  evropsku modernizaciju. Sve što je Klub Bošnjaka predlagao krši ljudska prava, a pri tom mnogo košta, poručuju Hrvati.

“Sigurno je preko 200 miliona maraka, da to nije ni blizu 13 miliona i kad uzmemo zabrane o ljudskim pravima, sigurno ovaj zakon nije mogao proći. Iz tih razloga ne može, a ne zato što neko želi", kaže Zdenka Džambas, delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iz SDA i ne komentarišu krah Izbornog zakona. Izmjena Krivičnog zakona sada je došla na red. I dok Hrvati objašnjavaju suštinsku razliku njihovog i bošnjačkog, u SDA se hvale da su oba teksta danas glatko prošla i to zbog pritiska međunarodne zajenice.

“I da je ovo današnje glasanje rezultat pritiska, pa ako hoćete i nekih ispod stola prijetnji koje su upućene delegatima koje bi eventualno zaustavili ove procedure“, kaže Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH iz SDA.

“Prva i temeljna razlika je suštinska, a to je davanje imuniteta svjedoku, mislim da prijedlog koji je došao od strane Kluba SDA je ostavio prostora arbitražnog tumačenja, a to odluka Ustavnog suda ne podrazumjeva, nego upravo obrnuto“, govori Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH iz HDZ-a.

Srbi su danas podržali oba teksta, ali će svojim amandmanima pokušati da utiču na finalnu izmjenu. Zbog izmjene Krivičnog zakona, u medijima se pojavilo pismo pojedinih ambasada koje krive HDZ za kočenje izmjene Zakona. 
Lider ove stranke odgovorio je pismom i poručio da ambasade i OHR učestvuju u, kako kaže, politizaciji važnih unutrašnjih pitanja i postaju dio izborne kampanje pojedinih stranaka u Federaciji BiH.