Sud BiH

Odbijen prijedlog za pritvor sedmorici optuženih za ubistvo 20 Srba

  • 21.12.2020. 13:13

Sud BiH odbio je prijedlog za određivanje pritvora sedmorici bivših pripadnika Teritorijalne odbrane i tzv. Armije BiH za ratni zločin nad Srbima na području Zvornika, uz obrazloženje da "ne postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo na način kako ih tereti prijedlog Tužilaštva BiH".

Sud BiH je 17. decembra odbio prijedlog Tužilaštva da se odredi pritvor Šemsudinu Muminoviću, Džemi Galjiću, Ćamilu Ahmetoviću, Rasimu Omeroviću, Asimu Aliću, Fadilu Mujiću i Ismetu Memiću, s tim da su Memiću izrečene mjere zabrane kontaktiranja sa ostalim osumnjičenima u ovom predmetu, kao i kontaktiranje sa svjedocima, saopšteno je iz Suda.

Oni su optuženi za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, u periodu od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine, kada je ubijeno 20 Srba.

Muminović, Galjić, Ahmetović, Omerović, Alić i Memić uhapšeni su u srijedu, 16. decembra na području Tuzle i Sapne.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane i takozvane Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola, te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.