Sarajevo

Od sutra obavezno nošenje maski i na otvorenom, kazne 500 KM

  • 14.10.2020. 18:44

U Kantonu Sarajevo od sutra će biti obavezne maske i na otvorenom, potvrđeno je za BHRT iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Kazne za nenošenje maski će biti 500 KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa je obavezno u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naredba stupa na snagu od sutra, 15. oktobra i važit će do 31. decembra.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo će u međuvremenu sagledavati kompletnu epidemiološku situaciju u ovom kantonu, te na osnovu toga preduzimati dalje mjere.

Iz Press službe KS su najavili da će u četvrtak u 12 sati biti održana konferencija za medije na kojoj će članica Kriznog štaba i pomoćnica ministra zdravstva Kantona Sarajevo dr. Alma Kadić i načelnik Sektora uniformisane policije Džafer Hrvat informirati javnost sa sadržajima dvije naredbe, koje je Krizni štab MZ KS donio danas.

Podsjetimo, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja novozaraženih SARS-COV-2 virusom, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovno upućuje apel stanovništvu za pojačano poštivanje svih higijenosko-epidemioloških mjera koje su određene prema Naredbi Federalnog kriznog stožera/štaba u zatvorenim prostorima, naročito u sredstvima javnog prevoza, trgovačkim centrima i ostalim mjestima okupljanja.

Nakon analize 421 uzorka, prikupljena u periodu od 11. do 13. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđena 81 novozaražena osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 60 osoba, odnosno 74,07 odsto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 29 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 429.

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм